Kod teških oblika ulceroznog kolitisa postoje česte ‘vodenaste’ stolice sa prisustvom krvi, jaki grčevi, povišena temperatura, dehidratacija i gubitak težine. To stanje ponekad zahtijeva čak i bolničko liječenje”, kaže doktor Srđan Marković sa odeljenje za gastroenterologiju KBC Zvezdara.

S druge strane, kod Kronove bolesti klinička slika zavisi od drugih faktora, jer za razliku od ulceroznog kolitisa koji se javlja samo na debelom crijevu, Kronova bolest moguća je na bilo kom mjestu duž digestivne cijevi.

“Temperatura, bol u trbuhu, proliv i gubitak težine su simptomi Kronove bolesti. Bol je najčešće oko pupka ili u donjem desnom dijelu stomaka. Ipak, ponekad jedini simptomi mogu da budu povišena tjelesna temperatura i gubitak u težini”, kaže dr Marković.

Osim toga, kao posljedica Kronove bolesti mogu da se pojave i fistule, odnosno otvori između susednih vijuga crijeva, crijeva i bešike, vagine i kože.

“Fistule oko analne regije su česte, praćene su infekcijom, krvarenjem, bolne su i neprijatne. Upravo te bolne, gnojne upale često zahtijevaju operativno liječenje uz tretman lijekovima”, kaže Marković.

Prema njegovim riječima, pored fizikalnog pregleda i laboratorijskih analiza, za postavljanje dijagnoze su najkorisnije endoskopske i radiološke metode.

Kolonoskopija sa ileoskopijom je nezaobilazan pregled bolesnika sa sumnjom na Kronovu bolest. Prisustvo bolesti u tankom crijevu može se ispitati radiološkim metodama: skenerom i magnetnom rezonancom, odnosno enterografijom. Većina pacijenata sa Kronovom bolešću se bar jednom u životu operiše, dok je operacija u ulceroznom kolitisu neophodna u hitnim situacijama totalne kolektomije, odnosno uklanjanja crijeva.

Iako su obe bolesti hronične i neizlječive, ljekari naglašavaju da uz adekvatno liječenje pacijent može da ima isti kvalitet života kao da je zdrav.

Zaštitni faktori

“Od hroničnih zapaljenskih bolesti crijeva najčešće obolijevaju osobe starosti 20 do 40 godina, ali i osobe 60 do 80 godina. Približno podjednako obolijevaju i žene i muškarci, ali zanimljiva je činjenica da su operacija slijepog creva i pušenje protektivni, odnosno zaštitni faktori od nastanka ulceroznog kolitisa”, kaže dr Marković.

Related Post

Ostavi komentar