Skoro da nema osobe koja nije osjetila neprijatan bol uzrokovan opekotinom. Električni uređaji, vrela voda, otvoreni plamen ili hemijska jedinjenja poput kisjeline i soli često dovode do ozbiljnih povreda kože. Dok mlaka voda i sterilna gaza mogu da pomognu, led treba zaboraviti jer stvara kontraefekat, tvrde dermatolozi.

Koliko dugo ćemo se oporavljati, zavisi od zahvaćene površine kože i dubine tkiva koje smo opekli, ali i opšteg zdravstvenog stanja. Prema riječima doktora Predraga Majcana, načelnika odjeljenja za dermatovenerologiju Kliničko-bolničkog centra “Zvezdara”, najvažnija je adekvatna prva pomoć.

“Ako je opekotina izazvana hemijskim sredstvom, pomoći će ispiranje vodom. Ako je izazvana kisjelinom, mora se koristiti odgovarajući rastvor, koji neutrališe dejstvo hemijskog uzročnika”, rekao je doktor Majcan i  dodao “Ako je rana vlažna, može se prekriti sterilnom gazom, dok je za rane koje su suve bolje da ne budu prekrivene”.

Postoje tri stepena opekotina, od kojih prvi karakteriše crvenilo, otok, osjećaj pečenja i bol. Drugi stepen je pojava plikova, dok treći, najteži stepen predstavlja izumiranje slojeva kože i tkiva, kao i metaboličke poremećaje.

“U slučaju težih opekotina, pacijent treba da popije male količine tečnosti. Ako trpi jake bolove, mogu mu pomoći analgetici. Nekada hlađenje kože prija, jer smanjuje osećaj bola i pečenja. Ipak, umesto leda, koji se može zalijepiti za kožu, opekotinu treba rashladiti mlakom vodom”, kaže dr Majcan.

Neprovjerene meleme i kreme ne treba koristiti na svoju ruku jer mogu izazvati infekcije i komplikacije. Najbolje je potražiti pomoć stručnog lica, koje će blagovremeno primijeniti adekvatne mjere.

Related Post

Ostavi komentar