Čir na želucu jedan je od uzroka nadutosti, a konzumiranje crne kafe, alkoholnih pića i antibiotika može pogoršati tegobe. Maslinovo ulje i fermentirani mliječni proizvodi smanjuju nadutost.

Osim adekvatne terapije ljekovima, ishrana igra važnu ulogu u kontrolisanju simptoma. Poznato je nekoliko faktora rizika koji uzrokuju pojavu ili pogoršanje tegoba u gornjem dijelu probavnog trakta. To su:

– Pušenje

– Pretjerano i dugotrajno konzumiranje alkoholnih pića,

– Ispijanje crne kafe (više od 6 šoljica dnevno),

– Neadekvatna ishrana (hrana bogata mastima, začinjena hrana, gladovanje i neredovna ishrana),

– Prekomjerna tjelesna masa,

– Izloženost akutnom i hroničnom stresu,

– Anksioznost, depresija i psihološki problemi,

– Upotreba određenih ljekova (nesteroidni antireumatici, antibiotici, estrogeni),

– Prisustvo drugih bolesti (dijabetes, bolesti štitne žlijezde i bubrega, oslabljena srčana funkcija, plućna tuberkuloza, maligne bolesti),

– Infekcija bakterijom helikobakter pilori (Helicobacter Pylori) – najčešće se ne radi o funkcionalnoj dispepsiji, već su u osnovi tegoba ulkus, gastritis ili karcinom.

Manji obroci

Kod liječenja dispepsije i ulkusne bolesti vrlo je važno promijeniti štetne životne i prehrambene navike, kao i kontrolisati i liječiti ostale, eventualno, prisutne bolesti.

Savjetuje se prestanak pušenja, pijenja crne kafe i alkohola u većima količinama, smanjenje prekomjerne tjelesne mase i dnevnog unosa hrane, s naglaskom na konzumiranje nemasne i ne suviše začinjene hrane, kao i raspodjelu dnevnog unosa u više manjih obroka.

Šećer i so

Prekomjerno konzumiranje šećera predstavlja faktor rizika za pojavu ulkusne bolesti. Šećer prouzrokuje pojačano lučenje želučane kiseline, što može isprovocirati simptome bolesti. Povećan unos soli je, takođe, povezan s povećanim rizikom peptičkog ulkusa, odnosno čira na dvanaestopalačnom crijevu.

Kofein

Napici koji sadrže kofein (kafa, čaj, gazirana pića), kao i kafa bez kofeina, mogu podstaći lučenje želučane kiseline. Ipak, u umjerenim količinama mogu se konzumirati, najbolje poslije jela.

Masna hrana

Određena hrana i navike smanjuju pritisak u donjem ezofagealnom sfinkteru, zbog čega kod gastroezofagealne refluksne bolesti i žgaravice treba izbjegavati prženu i masnu hranu, čokoladu, pepermint, bijeli i crni luk, kao i pušenje.

Čili i biber

Neke namirnice, takođe, mogu da iritiraju ili oštete jednjak, pa i njih treba izbjegavati. To su: citrusi i sokovi od citrusa, proizvodi od paradajza, crvena paprika, čili i biber.

Ostavi komentar