Rak debelog crijeva predstavlja drugi najčešći uzrok smrtnosti od malignih bolesti. Kod muškaraca je odmah iza raka pluća, a kod žena iza raka dojke.

Rak debelog crijeva drugi je po redu vodeći uzrok smrti zbog malignih bolesti u razvijenim zemljama, a četvrti širom svijeta, tvrde stručnjaci, uprkos činjenici što se ova bolest može izliječiti hirurškom intervencijom ako je dijagnoza postavljena u ranijoj fazi. Trenutne terapije za ovu malignu bolest uključuju operaciju, hemoterapiju, biološku terapiju i zračenje.

Nažalost, simptomi raka debelog crijeva mogu biti nejasni ili se lako mogu pobrkati s drugim stanjima. Upravo je zato od velike važnosti sprovoditi kolonoskopiju, fleksibilnu sigmoidoskopiju i pretragu okultnog krvarenja, pogotovo ako su u pitanju visokozizične grupe.

Ako se rak debelog crijeva otkrije ranije i liječenje započne odmah, on je izlječiv.

Ovo su najčešći znaci i simptomi raka debelog crijeva:

1. Umor
Jedan od glavnih simptoma raka debelog crijeva je umor, ako govorimo o uznapredovaloj fazi bolesti. Naravno, umor je simptom koji može biti povezan s tisućama tegoba, stanja i bolesti, no ako takođe osjećate gubitak daha i slabost, analizirajte i druge moguće simptome.

2. Anemija
Nizak nivo hemoglobina u krvi može biti simptom raka debelog crijeva, a obična krvna slika može ustanoviti jeste li anemični ili niste. Vidljivi pokazatelji anemije su blijede desni, osjećaj trnaca u rukama i nogama te umor.

Ako je vaš ljekar ustanovio kako imate nizak nivo hemoglobina, preporučuje se kolonoskopija i pregled gastrointestinalnog trakta.

3. Krvava stolica
Krv u stolici može biti posljedica hemoroida, fisure, krvarećeg polipa (koji u pravilu prethodi raku debelog crijeva) ili nekog drugog zdravstvenog problema. Bitno je da nikada ne pretpostavite o čemu je riječ i ignorišete prisutnost krvi u stolici, nezavisno o kojoj je količini riječ.

Ako je prisutna krv svijetlo crvena, odmah se javite ljekaru na pregled.

4. Promjena rutine
Većina ljudi ima svoju rutinu pražnjenja crijeva. Ako se odjednom promijenili svoj “ritam” ili bez očiglednog razloga imali proliv, zatvor ili osjećali dugotrajnu nadutost, javite se ljekaru.

5. Abdominalni bolovi
Bolovi u trbuhu mogu se javiti zbog rasta tumora u crijevima, stoga ako osjetite bolove u ovom području i oni ustraju, nemojte oklijevati. Mnogo je razloga za bol u trbušnoj duplki, no nemojte rizikovati.

Što još možete učiniti za svoje zdravlje?
Svakodnevno 30-minutno hodanje može sniziti rizik od prerane smrti uzrokovanje rakom debelog crijeva. To su pokazali rezultati najnovijeg istraživanja Univerziteta Washington u kojem je učestvovalo gotovo 150 hiljada osoba oba pola.

Vitamin D može pomoći u zaštiti od raka debelog crijeva, tvrde kineski istraživači koji su analizirali rezultate 18 studija s više od 10.000 ispitanika. Analizom prethodnih istraživanja ustanovili su kako je rizik od raka debelog crijeva manji za 33 posto kod osoba koje su imale najviši nivo vitamina D u odnosu na one s najnižom nivoom sunčevog vitamina.

(Ordinacija)

Ostavi komentar