Natjerati muškarca da ode kod ljekara prilično je teško. No, tu je statistika koja kaže da češće umiru od bolesti koje bi bile lako izlječive da su obavili preglede na vrijeme.

Sami znate koje bolesti kruže u vašoj porodici pa prema tim informacijama krenite obavljati prve preglede. Rani pregledi su dobri jer omogućuju i rano otkrivanje bolesti, pravovremenu terapiju i sprečavanje daljih komplikacija.

Redovne kontrole

Svakako bi trebalo da kontrolišete krvni pritisak, šećer u krvi i nivo holesterola. Da bi osigurali dobre nalaze, živite aktivno i pazite na prehranu.

Muškarci između 30. i 50. godine

Ova starosna grupa zahtjeva kontrolu holesterola, ali svakih pet godina. Takođe provjeravajte (svake tri godine) krvni pritisak, šećer u krvi i opšte zdravlje organizma. Oko 50. godine pojavljuju se problemi s vidom, pa biste i na te preglede trebali obratiti pažnju. Razmislite o kolonoskopiji i pravovremenim pregledom spriječite nastanak raka debelog crijeva i prostate.

Stariji od 50 godina

U ovim godinama posjete ljekaru bi trebalo da postanu redovne. Pratite tjelesnu težinu i visinu svake godine, krvni pritisak, i posjetite stomatologa. Razdoblje u životu muškarca između 40 i 65 godina zahtjeva pregled od raka svake godine. Svakih pet godina obavite kolonoskopiju.

Ostavi komentar