Smanjenje potencije i libida, gubitak snage, elana, pojava melanholičnog, pa čak i depresivnog raspoloženja, samo su neki od simptoma pada nivoa muškog polnog hormona testosterona – kaže, u intervjuu za “Novosti”, profesor dr Aleksandar Vuksanović, urolog u Kliničkom centru Srbije.

Međutim, kako profesor Vuksanović napominje, nedostatak testosterona nije stanje koje prati samo proces starenja, već se s njim susreću i muškarci u trećoj deceniji života.

Zbog čega dolazi do pada muškog hormona?

Kod ogromne većine muškaraca ne dolazi do tako izraženog testosteronskog deficita, međutim, izvjestan broj njih ima narušen kvalitet života zbog ovog nedostatka. Zašto do toga dolazi, ne možemo sa sigurnošću da utvrdimo. Za sada je poznato da pad testosterona vrlo često prati druge metaboličke poremećaje, prije svih metabolizam masti. Vrlo često su ovi pacijenti i gojazni, mada ima muškaraca sa izraženim viškom kilograma kod kojih ne dolazi do ovog poremećaja. Srećom, simptomi su lako prepoznatljivi ako se o njima razmišlja i dosta lako možemo da ih dokažemo analizama iz krvi.

Da li se deficit testosterona uspješno liječi?

Do prije dvije decenije muškarci kod kojih su se javili ovi simptomi i koji su potražili pomoć ljekara nisu na pravilan način identifikovani i nisu sprovođene odgovarajuće dijagnostičke procedure za potvrdu deficita testosterona. Samim tim nije sprovođeno adekvatno liječenje. Mi danas znamo da, kao što kod žena dolazi do promjena u hormonalnom miljeu, i kod muškaraca može da dođe do disbalansa polnog hormona, i to u bilo kom životnom dobu. Za liječenje se primjenjuje nadoknada ovog hormona u vidu tableta, injekcija ili drugih formi medikamenata.

Da li je terapija uvek neophodna?

Kod mlađih muškaraca ona je definitivno neophodna jer su simptomi mnogo izraženiji i kvalitet života je dramatično lošiji. Kada je riječ o starijima, ukoliko je prisutan blaži deficit testosterona, ne mora se pošto-poto primjenjivati supstitucija.

Šta se dešava ukoliko se nedostatak polnog hormona ne liječi?

Neliječeni deficit testosterona za posljedicu ima smanjenje gustine kostiju i mišićne mase. Naročito slabe mišići ruku, nogu i poprsja, a istovremeno dolazi do povećanja masti u tijelu. Može da bude prisutan i umor, kao i manjak koncentracije.

Osim disbalansa testosterona, da li muškarce pogađaju i drugi hormonalni poremećaji?

Naravno, kao i kod žena, i kod muškaraca može da nastane poremećaj bilo kog hormona. Manjak ili višak svakog hormona dovodi do određenih tegoba i simptoma. Starenjem, najčešće dolazi do pada vrijednosti muških seksualnih hormona – testosterona i dehidroepiandrosterona. Pored pada ovih hormona, dolazi i do pada nivoa kortizola. Pad vrijednosti ovog hormona je posljedica dugotrajnog stresa koji kao posljedicu ima iscrpljivanje nadbubrežne žlijezde, zbog čega se umanjenjuje produkcija njenih hormona. Pad je, takođe, uočen i kod vrijednosti hormona štitaste žlijezde i hormona rasta.

Postoji li prirordno rješenje za deficit testosterona?

Zdrava ishrana, kao i mnogi fitopreparati i sve druge opšte preporuke za očuvanje zdravlja ne mogu da štete. Međutim, ako postoji problem, pitanje je koliko zaista oni mogu da pomognu. Poznato je, na primjer, da sjemenke bundeve, ulje od semenki bundeve i kopriva imaju blagotvorno dejstvo na prostatu. Ali samo kao prevencija ili u slučaju vrlo blagih promjena. Za sve izraženije tegobe samo medicina može da pomogne.

TERAPIJA POD KONTROLOM LJEKARA

Zbog čega je važno da se supstitucija testosterona uzima uz nadzor ljekara?

Nadoknada testosterona direktno utiče na crvene krvne ćelije, što znači da može da uzrokuje trombozu, pa samim tim poveća rizik od srčanog i moždanog udara. Nažalost, mnogi muškarci,najčešće sportisti, u želji da dobiju veću mišićnu masu i snagu, zloupotrebljavaju suplementaciju testosteronom. Ovakav pristup je definitivno štetan po zdravlje. I pacijenti koji iz medicinskih razloga moraju da nadoknađuju ovaj hormon su u riziku, ali uz nadzor ljekara on se svodi na minimum.

KOD UROLOGA

Kada bi muškarci trebalo da idu na pregled kod urologa? 

Svi muškarci koji imaju bilo kakve, pa čak i vrlo blage simptome poremećaja mokrenja trebalo bi da odu na pregled. Dakle, ako su prisutni nešto češće mokrenje, naprezanje pri mokrenju, osjećaj nepotpuno prazne bešike, slabiji mlaz… Zatim svi muškarci čiji su otac, starija braća ili stričevi bolovali od tumora prostate, čak iako nemaju ni jedan od pomenutih simptoma. Naravno, i svi oni koji imaju simptome koji ukazuju na nedostatak testosterona.

Ostavi komentar