Cvjetovi topole koji nam ovih dana ulijeću u oči, nos, usta, jesu dosadni, ali ne izazovu alergiju, tvrde stručnjaci, jer to nisu poleni. Mace, međutim, mogu da izazovu iritaciju nosne sluznice, zbog čega i dolazi do kijanja, suzenja i ostalih reakcija sličnih alergijskim, a posebno je neprijatno kada se zalijepe za trepavice, pogotovo kod žena sa maskarom.

Iako same za sebe nisu alergen, za mace topole ipak mogu da se zalijepe poleni drugog drveća i trava, i da tako dođe do alergijske reakcije koja se ispoljava svrabom i suzenjem očiju ili tamnim kolutovima ispod očiju zbog ograničenog protoka krvi oko sinusa, zatim kijanjem, nadražajnim kašljem…

Primarijus dr Ljiljana Kovač, oftalmolog iz Centra za vid “Vizija” kaže da je za pacijente koji su osjetljivi najbitnije da izbjegavaju mjesta sa bujnom prirodom i tamo gdje vetar rasijava mace.

“Od velike pomoći je da se oči ispiraju fiziološkim rastvorom bar dva puta dnevno”, upućuje dr Kovač. “Ukoliko je prisutan alergijski konjunktivitis, koji osim maca, uzrokuje i zagađenje iz vazduha, najčešće prašina, buđ, životinjska dlaka, potrebni su antialergijski lijekovi poput stabilizatora masti ćelija i lokalni antihistaminici.

Kod izraženijih tegoba neophodne su kapi kortikosteroida, ali kako savjetuje dr Kovač, one moraju da budu vrlo blage i da se koriste kratko. U suprotnom, njihova česta i nestručna upotreba može da doprinese razvoju glaukoma i katarakte.

Univerzalna zaštita su i naočare za sunce jer su najbolja fizička prepreka, a od pomoći može da bude i kapa za glavu sa obodom, koja osim što štiti lice od sunca, otežava da vam mace i prašina ulijeću u oči.

Sezonski alergijski konjunktivitis je, inače, najčešća očna alergija. Iako nije posebno opasan po oči, neprijatni simptomi: svrab, natečenost i suzenja oka utiču na kvalitet života. U poređenju sa bakterijskim i nekim virusnim konjunktivitisima, intenzitet crvenila kod alergija je manji. Za razliku od cjelogodišnjeg, čiji izazivač su uglavnom grinje, sezonski konjunktivitis najčešće je podstaknut pojavom polena trava i drveća tokom

TESTOVI

Iritacija očiju koju izazivaju mace topole obično prođe kad nestanu “bijele pahulje”, ali ako se kijanje, svrab, suzenje očiju nastavi i kad prođe sezona cvetanja topole, potrebno je da se urade testovi na moguće alergije.

Ostavi komentar