Noćno sljepilo nije potpuni nedostatak vidne oštrine noću, kao što samo ime govori. Riječ je o sniženoj vidnoj oštrini noću ili u uslovima slabijeg osvjetljenja.

Noćno sljepilo, za razliku od slepila na boje (daltonizam), nije poremećaj sam po sebi, već simptom određenog stanja. Može se pojaviti kod ljudi svih dobnih skupina, čak i kod male djece.

Noćno sljepilo – simptomi

Vaš noćni vid se prilično razlikuje od onog dnevnog. U mraku oko u osnovi ne raspoznaje boje, te je vidna oštrina lošija. Područje smanjene vidne oštrine nalazi se u središtu vidnog polja, te je oku teže da raspouzna statične objekte, od onih pomičnih.

Ukoliko patite od “noćnog sljepila” imati ćete poteškoće s noćnim vidom, a moći ćete normalno da funkcionišete danju ili uz dobro osvjetljenje. Nećete biti u mogućnosti da vidite objekte u mraku koje su lako vidljivi drugima, a prilagođavanje iz svijetla u tamu će biti otežana i usporena (npr. izlazak iz bioskopa). Poteškoće dolaze do izražaja pri vožnji, posebno u sumrak i noću.

Zbog čega nastaje noćno sljepilo?

Drugi naziv za noćno sljepilo je nyctalopia, što znači umanjena adaptacija na tamu koja nastaje zbog poremećaja u ćelijama mrežnjače, koje su odgovorne za vid u slabijim svjetlosnim uslovima.

Može biti stečena (simptom nekih stanja) ili urođena (prisutna kod rođenja).

Uzroci stečene nyctalopie ili noćnog sljepila

  • Očna mrena; osobe s očnom mrenom ili kataraktom često imaju poteškoće s čitanjem, vožnjom automobila, raspoznavanjem lica.
  • Miopija (kratkovidost); noćno sljepilo može biti znak ne-korigovane kratkovidnosti.
  • Konzumacija određenih lijekova; npr. lijekovi za tretiranje glaukoma mogu uzrokovati suženje zjenica, što dovodi do poteškoća s noćnim vidom.
  • Nedostatak vitamina A: noćno sljepilo je jedan od prvih znakova nedostatka vitamina A, koji se obično povezuje s pothranjenošću. Nedostatak vitamina A često se razvija kod pothranjene djece koja su premlada da prepoznaju problem sa svojim noćnim vidom.

Uzroci urođene nyctalopie ili noćnog sljepila

Kongenitalo stacionarno noćno sljepilo sa ili bez kratkovidnosti: riječ je o grupi heterogenih poremećaja (mutacija gena). Npr. choroideremia utiče samo na muškarce; žene su nosioci gena, ali nemaju simptome.

Retinitis pigmentosa: uzrokovana je nizom genetskih poremećaja koji uzrokuju oštećenje mrežnjače. Dolazi do snižene vidne oštrine noću ili u uslovima slabog osvjetljenja. Takođe dolazi do poremećaja centralnog i perifernog vida. Simptomi se mogu otkriti u djetinjstvu, ali često postaju izraženiji kasnije.

Usherov sindrom: Ovaj sindrom karakteriše se gubitkom sluha i retinitis pigmentosom, koja može uzrokovati noćno sljepilo.

Noćno sljepilo – liječenje

Vaš ljekar će uzeti detaljnu anamnezu i napraviti kompletan oftalmološki pregled kako bi dijagnostifikovao noćno sljepilo. Najvjerovatnije ćete morati da date i uzorak krvi. Analizom krvnog uzorka će se ustanoviti nivo vitamina A i glukoze.

Noćno sljepilo uzrokovano pojavom očne mrene, kratkovidnosti, ili nedostatkom vitamina A može se liječiti.

Ukoliko je uzrok noćnog sljepila očna mrena ili katarakta, rješenje je operacija. Vaš hirurg će operacionim zahvatom ukloniti zamućeni očno sočivo, te ga zamijeniti providnim. Noćni vid bi se trebao bitno poboljšati nakon zahvata.

Kod prisutnosti kratkovidnosti dioptrijske naočare ili kontaktna sočiva mogu poboljšati vid tokom dana i noći. Svakako se obratite svom ljekaru ukoliko i dalje imate poteškoća s vidom u uslovima slabijeg osvjetljenja, čak i s kontaktnim sočivima

Ako je uzrok vašeg noćnog sljepila nedostatak vitamina A, vaš ljekar će preporučiti vitaminske dodatke prehrani. Vitaminske dodatke uzimajte tačno prema uputstvima.

Genetska stanja koja uzrokuju noćno sljepilo, kao što je retinitis pigmentosa nisu izlječiva. Osobe koje pate od ovog oblika noćnog sljepila bi trebale izbjegavati noćnu vožnju.

Ostavi komentar