Proljeće je a vaše oči su crvene, suzne i osjećate svrb? Ne morate se posebno zabrinjavati, jer se najvjerojatnije radi o očnim alergijama.

Očne alergije je jednostavno prepoznati – crvene oči, natečeni kapci, svrb i suzenje očiju, kihanje i curenje nosa – sve su to simptomi alergija.

Što uzrokuje očne alergije?

Očne alergije nastaju kada oči reagiuju na meteriju (alergen) koja ih iritira. Najčešći alegeni su polen, plijesan, grinje i dlaka životinja.

Očne alergije takođe mogu biti uzrokovane reakcijom na određene kozmetičke proizvode ili kapi za oči, uključujući i vještačke suze za suve oči koje sadrže konzervanse. Alergije na određenu hranu ili na npr. ubode pčela ili drugih insekata, u pravilu ne utiču tako intenzivno na oči, kao što je to slučaj kod alegije na polen, plijesan i grinje.

Kako smanjiti simptome očnih alergija?

Ukoliko i vi patite od očnih alergija evo nekoliko savjeta kako si možete olakšati simptome:

Izbjegavajte alergene. Najbolje što možete učiniti za smanjenje simptoma očnih alergija je da ograničite svoje izlaganje alergenima na koje ste osjetljivi.

Na primjer, kada je visok polena u vazduhu, ostanite u zatvorenom što je duže moguće. Dok ste na otvorenom obavezno nosite što veće sunčane naočare kako bi učinkovitije zaštitili oči od polena u zraku. Dok se vozite u automobilu, obavezno zatvorite sve prozore.

Izvadite kontaktna sočiva. Budući da površina kontaktnih sočiva može privući alergene, razmislite o tome da tokom sezone alergija nosite samo naočare sa dioptrijom. Druga opcija je da nosite jednodnevna kontaktna sočiva koje se bacaju nakon nošenja, te se tako izbjegava nagomilavanje alergena na njima.

Lijekovi

U slučaju jakog alergijskog konjuktivitisa, potrebno je potražiti ljekarsku pomoć. Liječenje može uključivati:

  • Antihistaminici ili protivupalne kapi za oči
  • Steroidne kapi za oči (kod ozbiljnijih slučajeva)

Ponekad je teško odrediti razliku između alergijskog i infekcionog konjuktivitisa, pogotovo u razdoblju polenske groznice kada su crvene i suzne oči zajednički simptom. Ukoliko je crvenilo izraženo samo na jednom oku, tada su male šanse da se radi o alergijskom konjuktivitisu.

Važno je naglasiti da se odmah obratite ljekaru ukoliko osjećate bol u oku, imate izraženu osjetljivost na svjetlost, te ako je došlo do pada vidne oštrine, jer ovo nisu simptomi alergijskog konjuktivitisa.

Imunoterapija alergenima. Imunoterapija je tretman koji se praktikuje kada se alergen ne može izbjeći. Prilikom imunoterapije, ljekar injekcijama unosi u organizam male količine alergena, te postupno povećava količinu. Na taj način naše tijelo stvara antitijela koja mogu spriječiti alergijsku reakciju. Ovaj tretman se mora sprovoditi pažljivo i postepeno, jer izlaganje prevelikoj dozi alegena može izazvati kontra-efekt, odnosno jaku alergijsku reakciju.

Related Post

Ostavi komentar