Stolovi za kojima zaposleni stoje su već neko vrijeme “u trendu” jer se na taj način izbjegava cjelodnevno sjedjenje i podstiče zdraviji način života. Tako se bar mislilo. Ali, sad se ispostavilo da nije sve baš tako – naučnici su utvrdili da je dugotrajno stajanje štetnije po zdravlje od cjelodnevnog sedenja, prenosi “Dejli mejl”.

Osobe čiji posao podrazumijeva cjelodnevno stajanje imaju dva puta viši rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti od od onih koji na poslu sjede, pokazalo je istraživanje sprovedeno u Kanadi.

Naučnici iz Toronta, iz organizacije Rad i zdravlje, tokom 12 godina pratili su 7.200 osoba u različitim poslovnim okruženjima, i ispostavilo se da dugotrajno stajanje povećava rizik od bolesti srca, bolova u leđima, pa čak i spontanih pobačaja kod žena.

Kada stojimo, naročito ako to dugo traje, krv se sliva u donji dio tijela, što povećava pritisak na srce, koje mora snažnije da radi, kako bi krv vratilo u gornji dio tijela. Zato ljekari savjetuju ljudima čiji posao zahtijeva dugotrajno stajanje da bar na kratko sjednu kad im se ukaže prilika.

Ipak, dugotrajno stajanje odnosno sjedenje, različito utiče na muškarce i žene. Muškarci koji “kombinovano” stoje i sjede imaju za 39 odsto niži rizik od kardiovaskularnih bolesti nego oni čiji posao podrazumijeva cjelodnevno sjjedjenje.

S druge strane, žene čiji posao zahtijeva cjelodnevno stajanje, izložene su višem riziku od kardiovaskularnih bolesti za čak 80 odsto, u odnosu na one koje rade kancelarijski posao koji podrazumijeva sjedenje.

Dugotrajno stajanje povezano je i sa povišenim rizikom od pojave varikoznih vena, koje se najčešće pojavljuju na nogama. Proširene vene mogu biti samo estetski problem, ponekad mogu biti i bolne, ali ima pacijenata kod kojih mogu biti “uvod” u ozbiljnije kardiovaskularne probleme.

Ostavi komentar