U zavisnosti da li je pogođen lijevi ili desni donji dio leđa javljaju se jači ili blaži bolovi u regiji zadnjice, kuka i duž cijele noge, uključujući i mišiće stopala.

Profesorka Vladislava Vesović Potić, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije iz ordinacije “Reha medika”, kaže da išijalgija ili lumbalni sindrom pogađa radno sposobne ljude i najčešći je razlog odsustvovanja sa posla.

“Osim naglog ili nedogovarajućeg pokreta, išijalgija može da bude uzrokovana i genetikom, jer pojedine osobe imaju prirodno uži prostor između četvrtog i petog lumbalnog pršljena”, kaže profesorka Vesović Potić. “Ona može da nastane i usljed efekta toplo-hladno kada se posle preznojavanja tijelo naglo rashladi, usljed narušene statike kičmenog stuba, kifoze i skolioze. Kod svega 30 odsto pacijenata otkrije se tačan uzrok njene pojave”.

Da bi se utvrdila precizna dijagnoza, a samim tim i išijalgija uspješno i trajno sanirala, najznačajnija dijagnostička metoda je snimanje magnetnom rezonancom:

“Mnogi ne mogu sebi da priušte ovako skup pregled”, priča profesorka Vesović Potić. “Ali, ako su išijalgije učestale, on je neophodan jer mogu da ukazuju na ozbiljnije oboljenje kičmenog stuba, poput početka diskus hernije. Onima kojima se dešava prvi put savjetujem pregled ljekara, uključivanje ljekova za smirenje bola, a potom primjenu fizikalne terapije od koje su najznačajnije pravilno određene medicinske vježbe kojima se jačaju mišići leđa i trbuha”.

Od bolova u donjem dijelu leđa pati 50 odsto više ljudi nego od bolova u vratu. Razlog je uklještenje išijadičnog nerva, što uzrokuje akutnu ukočenost. Kada su prisutni blaži bolovi, najčešće je riječ o otoku koji je pritisao nerv, a razlog njegove upale može da bude i zahvaćenost nekim od brojnih virusa.

NIKAKO PRAVO KOD KIROPRAKTIČARA

Profesorka Vesović Potić na osnovu dugogodišnjeg kliničkog iskustva kaže da pojava bola u leđima ne bi trebalo pravo da odvede pacijenta kod kiropraktičara, jer nestručno urađeno “namještanje” kičme može da uzrokuje ozbiljne posljedice:

“Namještanje kičme naslijepo bez magnetne rezonance ne bi trebalo raditi. Jedino što može uspješno da se uradi u kiropraksi je saniranje “faset sindroma”. To je stanje kada je došlo do pomjeranja sa mesta jednog od tri zglobića na kojima stoji svaki pršljen. I to ne može da se “namješta” unedogled već maksimalno tri puta”, kaže ona.

VILIJAMSOV POLOŽAJ

Ukoliko patite od bolova u lumbalnom dijelu kičme trebalo bi da spavate i odmarate se u “Vilijamsovom položaju”. To znači da ležite sa uvjek savijenim nogama, jer ukoliko su opružene dolazi do dodatnog opterećenja i istezanja išijadičnog nerva.

Večernje novosti

Ostavi komentar