Priznati svetski stručnjak, hirurg-ortoped prof. dr Peter Wehling, tokom posete Institutu za reumatologiju, održao je stručno predavanje i konsultativni sastanak o efektima i načinima liječenja Orthokin terapijskim sistemomkod bolesti zglobova, tetiva, ligamenata i mišića.

Orthokin terapijski sistem je jedinstveni način liječenja bolova u zglobovima kao i povreda tetiva, ligamenata i mišića, bez dodataka lijekova i drugih stranih supstanci. Ova metoda liječenja je u potpunosti biološka i ne koristi ništa drugo osim sopstvene krvi pacijenta. Cilj terapije je odlaganje ili izbjegavanje operacije, olakšavanje bola i unaprjeđenja zdravlja.

“Osteoartritis je jedan od najrasprostranjenijih uzroka bola i invaliditeta u zapadnom svijetu”, kaže prof. dr Wehling, inače osnivač i kodirektor Centra za molekularnu ortopediju i regenerativnu medicinu u Dizeldorfu i vanredni profesor ortopedske hirurgije na Univerzitetu u Dizeldorfu i Univerzitetu Sjeverna Kalorina u SAD.

“Oko dva miliona ljudi u Njemačkoj pati od osteoartritisa, hronične bolesti zglobova i kičme. Konvencionalno liječenje ovih oboljenja je ograničeno na smanjenje bola što je duže moguće, a kada kontrola bola više nije moguća, oštećeni zglob se hirurški zamjenjuje sa vještačkim zglobom. Osim što je na taj način ugrožen kvaliletet života i cjelokupno zdravlje pacijenata, operacije i druge hirurške procedure u ovoj oblasti prilično opterećuju zdravstveno osiguranje. Upravo ovi razlozi motivisali su naš rad na razvoju i primjeni orthokin terapije.”

“Veoma je važno napomenuti da je orthokin terapija neinvazivna metoda i da se u krv pacijenata koja se koristi u liječenju ne dodaju strane supstance, tako da je potpuno bezbjedna za pacijente. Kod pravilno odabranih indikacija efekat terapije je dugotrajan, preko dvije godine, dok hiruške procedure iziskuju veće troškove, kao i veći rizik za samog pacijenta i duži postoperativni oporavak,” objasnio je uvaženi gost koji je u saradnji sa kolegom, molekularnim biologom, dr Huliom Reineckeom, Prof. dr Chrirsom Evansom sa Univerziteta Harvard i Prof. dr Paulom Robinsom sa Univerziteta u Pitsburgu, razvio i prvi primenio ovu metodu.

Orthokin terapija primjenjuje se u Njemačkoj od 1997. godine. Licencu Orthogen AG iz Njemačke za primjenu ove metode dobilo je 500 medicinskih centara širom sijveta uključujući i osam centara u Srbiji, u kojima su ortopedi, traumatolozi, reumatolozi i fizijatri sa visokim stepenom uspješnosti liječili više od 400.000 pacijenata.

U Srbiji je primena ove metode počela 2012. godine, isključivo u licenciranim centrima sa licenciranim medicinskim osobljem. U postojećih osam Orthokin centara, koji imaju licencu od strane Orthogen AG, Njemačka, i dozvolu Ministarstva zdravlja Republike Srbije za primjenu ove terapije, do sada je tretirano preko 1.000 pacijenata sa veoma dobrim rezultatima. Godine 2015. otvoren je prvi spinalni centar za primjenu orthokin terapije kod pacijenta sa oboljenjima kičme, diskus hernije, išijalgiije, lumbalnim bolom, u kojem je sa izuzetno dobrim rezultatima tretitrano preko 100 pacijenata.

“Orthokin terapija se u Srbiji sprovodi po istim procedurama kao i u Njemačkoj i mogu je sprovoditi samo licencirani centri i osoblje”, kaže prof dr Zoran Popović. “U tom smislu posjeta profesora Wehlinga je veoma važna, jer nam omogućava da razmijenimo iskustva sa vrhunskim stručnjakom koji je jedan od začetnika ove metode. Takođe, naš gost ima nemjerljivo iskustvo u primjeni ove metode s obzirom na to da je u medicinsku praksu Njemačke uvedena pre 20 godina. Naše iskustvo u Srbiji, već je pokazalo u kojoj meri orthokin terapija ublažava bolove, smanjuje upalu i povećava pokretljivost, a samim tim i poboljšava kvalitet života kod pacijenata sa osteoartritisom koljena, kuka, ramena ili bolom u leđima, diskus hernijom. Svjesni smo da, sa druge strane, prednosti ove metode ne mogu da koriste mnogi pacijenti, jer troškovi orthokin terapije nisu pokriveni obaveznim zdravstvenim osiguranjem. Zato se nadamo se da će u budućnosti ova prepreka biti prevaziđena. Time će prednosti ove terapije biti dostupnije većem broju ljudi”.

Orthokin terapija ima pozitivna dejstva na sportske povrede, upale i povrede tetiva, kao i povrede i istegnuća mišića. Prof. Dr Wehling, pored internacionalne naučne i medicinske prakse je i ljekar vrhunskih sportista američke Nacionalne košarkaške lige (NBA), Nacionalne fudbalske lige (NFL) Bejzbol lige (MBL), njemačke Bundeslige (DFB) kao i fudbalera, tenisera, golf igrača i olimpijaca iz cijelog svijeta.

Ostavi komentar