Postoji uvreženo mišljenje da im promaja može doći glave. Ogroman procenat se doslovce guši u zagušljivim prostorima ne dozvoljavajući da ni tračak vazduha uđe kroz prozor, ukoliko su u isto vrijeme otvorena vrata. Svaku pojavu ukočenosti, razne upale i glavobolje skloni su da pripišu ovoj nevidljivoj pojavi.

“Pod promajom se smatra cirkulisanje vazduha između dva suprotno postavljena prozora ili prozora i vrata. Međutim, brza cirkulacija vazduha ima potpuno isti efekat i na drugom mjestu. Dakle, naše tijelo “ne prepoznaje” promaju već samo strujanje vazduha. Da li će negativno uticati na naš organizam zavisi od mnogo faktora, među kojima presudan uticaj ima zagrijanost tijela, spoljašnja temperatura i vlažnost vazduha. Promaja, odnosno ubrzano strujanje vazduha može da dovede do naglog rashlađivanja, promjene u cirkulaciji mišića i pojave bola kao posljedice. Bolovi se obično javljaju u predjelu vrata koji je i najizloženiji strujanju vazduha. Može da dođe i do paralize nerva lica, smatraju pojedini neurolozi. Promjene na izloženim djelovima tijela najbolje mogu da se uoče pri radu klima uređaja, ukoliko ste direktono izloženi”, objašnjava specijalista interne medicine dr Ivica Jeremić iz Instituta za reumatologiju.

Da li je strah od promaje opravdan?

Strah je često pretjeran. Ja imam običaj da kažem pacijentima da oni koji se boje od promaje umiru od raka pluća. Naime, u mnogim zgradama se iz građevinskog materijala oslobađa radioaktivni gas radon koji je povezan sa nastankom karcinoma pluća. Njegova koncentracija jedino se smanjuje redovnim provjetravanjem prostorija. Iz namještaja se, takođe, oslobađaju male količine organskih jedinjenja koja su potencijalno toksična. Da bi se efikasno pročistio prostor neophodno je napraviti promaju. Provjetravanje je važno i zimi. Respiratorne infekcije se ne dobijaju prehladom hladnim vazduhom kako se obično misli, već boravkom u zatvorenom neprovjetrenom prostoru u kome raste koncentracija infektivnih mikroorganoizama.

Ima li osjetljivih na promaju i hladan vazduh?

Osobe koje boluju od hroničnih degenerativnih reumatskih bolesti su više osjetljive na ovakvo strujanje vazduha. Međutim, u fenomenu nastanka bola mora se uzeti u obzir i psihički momenat, jer su skloni da vjeruju kako su sa promajom bol i isprovocirali. I zaista, oni po principu placebo efekta i osjećaju jači bol. Prava je istina da promaja nikoga ne može da ubije niti dovede do pojave zapaljenja mozga i drugih teških bolesti, kako se u narodu obično misli. Sa jakog vazdušnog strujanja treba se skloniti jedino ako to tijelo registruje kao negativnu senzaciju. Na visokim temperaturama kao što su sada, svakako ne.

KORISNO RASHLAĐIVANjE

Rashlađivanje vazduha, pogotovo u vrelim danima, ima brojne prednosti. Visoka temperatura utiče na naše fizičke i mentalne sposobnosti, jer se osjećamo tromo, bezvoljno a često nemamo snage ni za uobičajene aktivnosti. Osjećaj svježine u prostoru u kome se boravi podstiče mentalnu budnost.

Niža temperatura smanjuje znojenje i gubitak tečnosti iz organizma. Ovo je posebno važno za starije osobe koje uglavnom ne unose dovoljno tečnosti. U rashlađenim domaćinstvima smanjuje se broj insekata i parazita- kaže dr Jeremić.

Večernje novosti

Ostavi komentar