Poboljšanje mentalnog zdravlja je dugo putovanje. Ali to ne znači da mora biti teško.

Da li ste znali da se vaš život stvara kroz navike?

Sve što radite je navika, a vaše navike postaju vaše rutine.

Dakle, ako je vaš život satkan od navika, onda možete poboljšati svoj život uvođenjem još boljih navika. Ohrabrujuće je znati da možete promijeniti svoje navike i stoga promijeniti svoj život na bolje.

1. Kreirajte rutinu

Postojanje produktivne rutine je siguran način ka putu dobrih navika.

Prvo, počnite kreiranjem jutarnje rutine, koja će vas pripremiti za dan.

Kada to budete uspjeli, stvorite večernju rutinu da se opustite i pripremite za spavanje. Važno je napraviti pozitivan način razmišljanja kako biste se kvalitetno naspavali.

2. Jedite pravilno i zdravo

Pravilna i zdrava ishrana poboljšaće vaše zdravlje i blagostanje. Cilj je jesti puno povrća, voća, oraha, sjemenja, pasulja, zdravih masti i proteina. I izbjegavajte obrađenu hranu, kao što su rafinisani šećeri i alkohol, i ograničite unos kofeina. Hrana zaista utiče na vaše raspoloženje. Dobra je ideja da pratite kako se osjećate nakon unošenja određene hrane.

3. Vježbajte

Važno je vježbati. Vježbanje poboljšava vaše raspoloženje i zdravlje. Ukoliko nemate vremena za teretanu i duge trewninge, preporučujemo brzo hodanje i jogu. Svaka fizička aktivnost su ima veliki uticaj na mentalno zdravlje.

4. Vodite dnevnik

Korišćenje dnevnika je izvanredan način da se oslobodite svih svojih misli i osjećanja.

5. Meditirajte

Meditacija može izgledati dosadno i teško, ali stvarno je prilično jednostavna.

I ima mnogo nevjerovatnih pogodnosti za um i tijelo! Možete čak meditirati samo 2 minuta dnevno, a da primijetite rezultate.

6. Praktikujte afirmacije

Vježbajte pozitivne afirmacije svakodnevno! Ova praksa će vam promijeniti život. Za početak to može izgledati besmisleno jer ne vjerujete svojim afirmacijama.

Počnite svako jutro sa izgovorenom rečenicom „Ja sam srećna i zdrava svaki dan“.

7. Budite zahvalni

Uvedite praksu da svakodnevno zahvaljujete na onome što imate. Ovo vas sprečava da se fokusirate na ono što nemate, a zauzvrat ćete postati srećniji.

Teško je započeti zahvaljivanja, ali što više to radite, sve više shvatate šta imate.

Ostavi komentar