Uzimajući u obzir način modernog života, nije ni čudo što smo često umorni. Međutim, za više od milion ljudi, ekstremni umor je postao sindrom hroničnog umora, kompleksni poremećaj koji ometa normalno svakodnevno funkcionisanje.

S obzirom na to da ne postoji test koji bi pokazao da li imate sindrom hroničnog umora, stručnjaci su izdvojili nekoliko znakova koji bi to mogli da pokažu, a evo o čemu je riječ.

Umorni ste kad se probudite

To je jedan od veoma frustrirajućih znakova sindroma hroničnog umora: spavanje, čak ni spavanje cijele noći, ne pomaže vam da se osjećate odmorno i svježe.

Dakle, ako spavate najmanje osam, ponekad i 10, 12 sati, ali se ipak jedva izvlačite iz kreveta, sasvim je izvjesno da patite od sindroma hroničnog umora.

Šta je uzrok ovom stanju, još uvjek nije sasvim jasno, mada neki eksperti vjeruju da ga uzrokuje kombinacija faktora, uključujući i previše osjetljiv imuni sistem i neke hormonske anomalije.

Iscrpljeni ste mjesecima

Većini ljudi se desi da su umorni po nekoliko dana, pa čak i nedjelja zaredom, ali se sindromom hroničnog umora smatra ako ste veoma iscrpljeni duže od šest mjeseci.

I najmanja aktivnost vas umara

Osobama koje pate od sindroma hroničnog umora ne treba više od lagane fizičke aktivnosti ili emocionalnog stresa da bi osjetili umor. Oni su veoma osjetljivi na uobičajene, svakodnevne aktivnosti poput putovanja na posao, rad, u nekim ozbiljnijim slučajevaima čak i na penjanje uz stepenice. Pored toga što se brzo umaraju, treba im po nekoliko dana da se oporave od tog malog napora.

Sve vas boli

Česte glavobolje, bol u mišićima i zglobovima, otečene limfne žlijezde, pa čak i bol u grlu – nisu u vašoj glavi, već mogu biti znak sindroma hroničnog umora. Ljekari nisu sigurni šta uzrokuje te bolove, ali postoje neke naznake da hronično zapaljenje u organizmu može biti povezano sa tim sindromom, a samim tim i bolom.

Problemi sa moždanim aktivnostima

Više od 90 odsto pacijenata koji pate od sindroma hroničnog umora prijavili su usporeno razmišljanje, poteškoće u razumijevanju pročitanog, slabije pamćenje i generalno utisak kao da im je pamćenje “zamagljeno”. I depresija je česta “prateća” bolest ovog stanja.

Istraživanja su pokazala da sindrom hroničnog umora može da se poveže sa prekidima u dijelu mozga gdje se odvija procesuiranje informacija.

Dakle, nemojte da se “preznojite” ako ponekad ne možete da sjetite gdje ste ostavili ključ, ali ako imate problem da sastavite rečenicu i uz to vas muči depresija, svakako bi trebalo da odete kod ljekara.

Ukoliko imate više od jednog znaka sindroma hroničnog umora, trebalo bi da odete kod ljekara. Iako ne postoji lijek za to, stručnjak bi mogao da vam pomogne da na neki način barem ublažite simptome.

Related Post

Ostavi komentar