Šećer izaziva karijes

I istina i zabluda. Naime, ono što zaista izaziva karijes jesu kiseline koje proizvedu bakterije u vašim ustima. Ali da bi te bakterije mogle da proizvedu kiseline i da bi uopšte živjele – one koriste upravo šećer iz slatkiša koje mi jedemo. Pored slatkiša šećere sadrže i hljeb, krompir, pirinač, voće…

Takođe, količina šećera koji pojedemo nije tolko bitna koliko vrijeme u kome su naši zubi izlloženi šećerima. Pojesti cijelih 100 grama čokolade, tako, sa aspekta zdravlja zuba, nije ni blizu štetno koliko bi bilo uzeti po štanglu 5 puta dnevno. Najveći neprijatelji naših zuba, tako, jesu pijuckanje zašećerene kafe ili sokića tokom cijelog dana,a ne parče torte koje pojedemo nakon ručka.

Kada me boli zub mogu staviti aspirin u/na njega i zubobolja će prestati

Zabluda. Gutanje aspirina može vam pomoći da umanjite zubobolju. Ali kako je aspirin po hemijskom sastavu kiselina, njegovim postavljanjem u zub možete samo pojalati bol, a postavljanjem pored zuba – oštetiti desni. Dakle, nikako to nemojte raditi.

Ako imam karijes to ću i sam znati

Zabluda. Dok se karijes nalazi samo u gleđi zub ne boli. Bol počinje tek onda kada se bakterije približe živcu, i tek tada sami postajemo svjesni da zub nije zdrav. Međutim, ako dozvolimo da bakterije dođu do živca to može zahtijevati liječenje dosta komplikovanije od stavljanja plombe. Tada može biti potrebno da se živac izvadi i svi kanali zuba očiste od infekcije, što je dugotrajniji i skuplji zahvat.

Ukoliko redovno odlazite na kontrole vaš stomatolog će na vrijeme uočiti svaki početni kvar, što vam može uštedjeti puno bola, vremena i novca.

Kada su vam zubi osjetljivi znači da imate karijes

Zabluda. Osjetljivost zuba može se javiti i nakon bijeljenja zuba, ili ukoliko vam se desni povlače. Neki ljudi imaju i urođeno osjetljivije zube. Naravno da je jedan od mogućih razloga i karijes zuba. Svakako se treba konsultovati sa stomatologom, jer svaki od ovih problem zahtijeva druagačiji pristuop.

Ne morate brinuti o karijesu mliječnih zuba

Zabluda. Mliječni zubi čuvaju prostor da bi stalni ptavilno nikli. Takođe, koliko se mliječni zubi ne liječe kvarovi mogu zahvatiti stalne zube i prije nego što oni niknu. Infekcija, koja i predstavlja suštinu karijesa, u težim slučajevima može se proširiti po kosti vilica ili po drugim dijelovima tijela, npr do bubrega ili srca.

Zato je bitno kod djeteta što ranije formirati naviku redovnog pranja zuba i redovne posjete stomatologu.

Pranje zuba i korišćnje konca su najbolji način sprečavanja karijesa

Istina. Jedini siguran način da spriječite nastanak karijesa jeste da sa svih površina zuba redovno uklanjate bakterije i ostatke hrane. Sve vidljive površine zuba možete očistiti četkicom, a prostore između zuba koncem za zube.

Dr Miona

Related Post

Ostavi komentar