Oralna higijena je veoma važno za opšte zdravlje. Daleko od toga da je riječ samo o estetici, karijes na zubima se povezuje i sa srčanim oboljenjima. Da bi vam zubi bili zdravi i lijepi, evo savjeta poznato stomatologa.

Dr Ričard Markez brine o zubima poznatih ličnosti, zovu ga i “Kralj osmjeha”, a evo njegovih savjeta za oralnu higijenu.

Električna četkiza za zube

Ako inače jako pritežete četkicom kada perete zube, počnite da koristite električnu. Dr Markez kaže da je to najefikasniji način pranja zuba i najbolji način da izbjegnete grubo pranje.

Pranje dva puta dnevno

Perite zube svako jutro i nekoliko minuta prije nego što legnete u krevet. Ne perite ih duže od tri minuta jer ćete oštetiti zubnu gleđ.

Čišćenje između zuba

Koristite interdentalne četkice ili koncem za zube barem jednom dnevno očistite između zuba, kako biste izbjegli stvaranje karijesa i kamenca.

Pravilno ručno pranje

Najefikasnije ćete ih oprati električnom četkicom, ali ako ipak želite da ih perete ručno, četkica treba da bude pod uglom od 45 stepeni u odnosu na desni. Perite zube malim kružnim pokretima, kako biste oprali baš svaki djelić zuba.

Odgovarajući pritisak

Ako previše energično i grubo “ribate” zube, oštetićete zubnu gleđ. Sa druge strane, ako ste previše nježni, nećete ukloniti naslage. Dakle, morate da pronađete odgovarajući pritisak.

Topla ili hladna voda

Dr Markez kaže da većina ljudi pere zube hladnom vodom zbog osvježavajućeg osjećaja, ali onima koji imaju osjetljive zube i desni savjetuje da ih peru mlakom vodom.

Krvarenje desni

Mnogi koji imaju problem sa krvarenjem desni, izbjegavaju pranje zuba. Dr Markez kaže da treba da ih perete redovno iako je neprijatno i bolno, i da će se vremenom zapaljenje smanjiti, a zubi i desni biti zdraviji.

Ispiranje usta

Stomatolog savjetuje da koristite tečnost za ispiranje usta nakon svakog pranja, ali da birate tečnosti koje ne sadrže alkohol.

Paste za izbjeljivanje zuba

Dr Markez kaže da ih oprezno koristite i da birate one koje imaju prirodne sastojke poput kalcijum-karbonata i silicijum-dioksida.

Redovne kontrole

On savjetuje da obavezno idete na redovne preglede na svakih šest mjeseci, kako bi vaš stomatolog uklonio sve ono što vi ne možete redovnim pranjem.

Ostavi komentar