Svi težimo ka savršenom bijelom osmjehu. U toku života može se desiti promjena boje zuba iz više razloga. Da li ste i vi na svojim zubima primijetili neke od sljedećih promjena?

Promjena boje zuba zbog konzumiranja obojene hrane i pića – ovo su promjene koje najčešće viđamo. Braon ili crne fleke po zubima koje sami ne možete da operete četkicom za zube. Slične promjene na zubima se javljaju i kod pušača.

Zubni kamenac – nastaje u procesu mineralizacije ostataka hrane na zubima. Kada se stvori, kamenac je nemoguće očistiti četkicom i pastom za zube, već je neophodno da ga stomatolog ukloni određenim instrumentima. Primijetićete ga kao žućkaste naslage na zubima, u blizini desni. Kod pušača kamenac poprima tamnu boju.

Liječen zub –  odnosno zub kojem je izvađen živac. Kompletna krunica zuba ima tamniju boju od ostalih zuba . U ovom slučaju boju je promijenio samo jedan zub i pacijenti to primijete najčešće kada je u pitanju zub u regiji osmjeha.

Amalgamska (crna) plomba – zbog svog sastava, vremenom ova plomba ispušta tamne pigmente. Oni mogu obojiti okolnu zdravu zubnu supstancu ili desni u blizini plombe.

Pigmentacija kod zaustavljenog karijesa – kada se na samom početku stvaranja karijesa zub odbrani, odnosno uspostavi se dobra higijena i ravnoteža u ustima, mjesto na kojem je ovaj proces započet poprima tamniju, braon boju. Ako ova promjena nije estetski problem, može da ostane na zubu i da se redovno kontroliše.

Povreda zuba – u slučaju kada je došlo do traume zuba usljed pada ili udarca, može doći do nekroze (umiranja) živca u samom zubu. Tada nastaje promjena boje slična onoj kod zuba sa izvađenim živcem. Cijeo zub je tamniji i jasno uočljiv u odnosnu na ostatak zubnog niza.

Tetraciklinski zubi – obojenost ovih zuba je u vidu braon linija u istom nivou. Nastaju u slučajevima kada se trudnicama i djeci mlađoj od 8 godina davao antibiotik tetraciklin. U fazama razvoja zuba ovaj antibiotik utiče na prebojenost zuba koja je kasnije prisutna cijeli život.

Razvojni defekti gleđi (dentinogenesis imperfecta) – dešava se kada u toku razvoja i mineralizacije zuba dođe do poremećaja ovog procesa usljed traume ili bolesti. U ranom dobu su promene u vidu bjeličastih zamućenja gleđi. U kasnijim godinama promjene poprimaju braon-narandžastu boju.

Fluoroza zuba – nastaje u područjima sa visokom koncentracijom fluora u vodi za piće. Promjene u gleđi su u vidu bijelih mrlja. One su u počeku glatke i sjajne, ali kasnije mogu da se pretvore u udubljeni defekt na gleđi. To se dešava zbog loše mineralizacije takvih zuba.

Promjena boje zuba – prevencija i terapija

Naslage na zubima u vidu kamenca, duvana i pigmenata od hrane redovno uklanjajte kod stomatologa, barem jednom godišnje. Ultrazvučnim skidanjem naslaga i poliranjem zuba dovešćete svoje zube i desni u zdravu i estetski zadovoljavajuće stanje.

Zube koji su promijenili boju zbog  vađenja živca ili traume moguće je pokušati izbijeliti (unutrašnjom metodom). Ipak najčešće se ovakvi problemi rješavaju izradom keramičke krunice ili fasete.

Staru crnu plombu je potrebno zamijeniti novom bijelom (kompozitnom)  plombom. Pravilnom tehnikom zamjene plombe moguće je ukloniti sve prisutne pigmente, kao i spriječiti nastavak novih. Ukoliko zub nije u vidljivoj regiji osmjeha, ne treba insistirati na uklanjanju svih pigmenata nastalih od stare plombe, zato što u nekim slučajevima to podrazumijeva uklanjanje većih količina zdravog zubnog tkiva.

Tetraciklinski zubi i razvojni defekti gleđi se  najteže zbrinjavaju. Kod takvih zuba stanje je moguće popraviti samo izradom keramičkih krunica ili faseta.

Bijele mrlje na zubim, koje se još uvjek nisu pretovrile u defekt, moguće je tretirati kod stomatologa preparatima za mineralizaciju zuba. Ukoliko je defekt u gleđi već prisutan, on se rješava postavljanjem plombe.

Konsultujte stomatologa ukoliko primijetite neku od navedenih promjena boje zuba. Važno je utvrditi da li je neka od promjena koju ste primijetili ipak karijes, a ne pigment ili naslaga.

Ukoliko niste zadovoljni bojom svih svojih zuba i željeli biste da imate bijele zube, raspitajte se o procesu bijeljenja zuba kod svog stomatologa.

Izvor: Dr Bede

Related Post

Ostavi komentar