Zbog previše kisjele hrane

Nikad vam nije dosta limuna, paradajza i drugih kisjelkastih namirnica? Vašim zubima jeste. Ukoliko prečesto žvaćete kisjelu hranu ili pijete jako kisjele napitke (koka kola je među najopasnijim) možete sljuštiti površni sloj gleđi koji štiti vaše zube, izlažući ranjivi dentin koji se nalazi ispod. Ne možete da se odreknete ovog zadovoljstva? Neutrališite njihovo štetno dejstvo tako što ćete nakon toga popiti čašu mlijeka ili sažvakati parče sira.

Zbog povlačenja desni

Kada se zbog oboljenja desni istopi kost oko zuba, korijen polako počne da bude vidljiv u ustima. Površina korijena nije predviđeno da bude izložena vazduhu, hrani i piću. Zato, čim korijen proviri u ustima, zub postaje os etljiv. Ovakvo stanje zahtijeva stručnu pomoć stomatologa.

Zbog pregrubog četkanja zuba

Mislite da ćete zube bolje oprati ukoliko jače trljate? Preagresivno četkanje ili korišćenje četkice grubih vlakana može oštetiti površni, zaštitni sloj gleđi. Nakon toga sva slatka, kisjela, topla ili hladna hrana biće neprijatno iskustvo za vaše zube. Umjesto da koristite snagu, naučite kako se pravilno peru zubi.

Zbog bijeljenja zuba

Sredstva za beljenje zuba kod mnogih ljudi uzrokuju prolaznu osjetljivost zuba. Zato je prije početka bijeljenja dobro porazgovarati sa stomatologom o načinu bijeljenja koji je baš za vas najpogodniji kao i o mogućnostima smanjenja osjetljivosti zuba.

Zbog skorašnje popravke zuba

Ne zvuči fer, ali nekada vaši zubi mogu biti osjetljivi baš zato što ih redovno kontrolišete: profesionalno čišćenje zuba i neke popravke mogu izazivati blagu osjetljivost zuba. Srećom, ova osjetljivost je prolaznog karaktera i znatno blaža od one koju biste osjetili ukoliko ne popravljate zube dok su kvarovi mali.

Zbog pukotina u gleđi

Grizete slagoled? Grickate led ili staklene bombone? Sve ovo vodi iskrunjenim zubima, sa malim naprslinama na gleđi. Kroz ovako nastalu pukotinu lako prolaze nadražaji do zubnog živca, ali lako prolaze i bakterije. Ukoliko primijetite da su vam zubi osjetljiviji i imaju uspravne pukotinice po gleđi dobro je fluorisati ih: ova procedura kratko traje i bezbolna je, a može dosta ojačati vaše zube, čak i kada se pukotina već formirala!

Zbog škripanja zubima

Gleđ je najčvršće tkivo u našem tijelu, ali čak ni ona nije otporna na snagu kojom vaši mišići taru donje zube o gornje dok njima škripite. Ukoliko imate ovu naviku vremenom se gleđ vaših zuba troši, pa oni mogu postati osjetljivi. Ovo, međutim, nije česta situacija: češće se zubi vremenom naviknu, pa ne osjećate bol u zubima, ali osjećate bol u zglobu. Tada je dovoljno baviti se glavnim problemom, a to je škripanje zubima. Na raspolaganju vam stoje vježbe, promjena nekih navika, ishrane i noćni štitnici za zube.

Zbog karijesa

Karijes može biti toliki da dođe blizu živca zuba, i tada zub boli na najmanji nadražaj: na toplo, hladno, slatko, nekada čak i na vazduh. Dobra oralna higijena, pravilna ishrana i redovne stomatološke kontrole pomoći će vašim zubima da dobro izgledaju i, još bitnije, da ne bole.

Budite dobri prema svojim ustima

Ne morate sve sami: razgovarajte sa stomatologom da biste saznali koji je razlog osjetljivosti u vašem slučaju. Zavisno od uzroka možda će biti potrebno da promijenite vrstu četkice koju koristite, možda da uzmete pastu namijenjenu osjetljivijim zubima ili da kosristite sredstvo za ispiranje usta sa fluorom. U svakom slučaju nekada je dovoljan samo savjet, pa ne oklijevajte da ga potražite.

Izvor: Dr Miona

Related Post

Ostavi komentar