Relativno često se dešava da nakon postavljanja nove plombe zub (i dalje) boli. Zub može biti osjetljiv pri žvakanju, promjeni temperature ili uzimanju nečega slatkog.

Ovo se događa u sklopu prirodnog oporavka zuba od prethodne infekcije, a prolazi samo od sebe u roku od nekoliko dana ili, maksimalno, par nedjelja. Tokom ovog perioda izbjegavajte stvari koje zub nadražuju. Nema potrebe da uzimate bilo kakve lijekove protiv bolova.

Postoje, međutim, i situacije kada ovo nije samo prolazna reakcija već zahtijeva stručnu pomoć stomatologa.

Nekoliko dana nakon popravke zub može boljeti kada grizete. Ovo takođe može biti manifestacija prethodne infekcije, pa je zubu potrebno određeno vrijeme da se tkivo sasvim oporavi. Međutim, ovakav bol može ukazivati i na to da je potrebno preoblikovati plombu. Moguće je da ćete osjećati neprijatnost pri zagrizu još dan ili dva nakon preoblikovanja plombe, ali neka vas ovo ne brine: to samo znači da su vlakna koja drže zub, zbog pritiska kome su bila izložena, još uvek nadražena- ali to će proći.

Bol nekada umije da zrači: osjećate neprijatnost u zubima oko onog koji je popravljen ili imate utisak kao da i oni bole. Ovo se dešava zbog ukrštanja živaca ovih zuba, pa onaj koji je popravljen prenosi drugima svoje bolne signale. Ovaj bol će spontano prestati u roku od par dana.

Ukoliko se na dva zuba, jedan u gornjoj a jedan u donjoj vilici, nalaze razlčite metalne površine (npr na jednom je crna plomba a na drugom zlatna krunica) , moguće je da će se javiti bol pri dodiru ova sva zuba. U ovom slučaju ne treba ništa preduzimati, bol će sam od sebe prestati u roku od nekoliko dana.

Ukoliko ove neprijatne rakcije zuba ne prestanu nakon 2-4 nedjelje, ili ukoliko bol postane jak obratite se svom stomatologu. On će nanijeti lijak za smanjenje osjetljivosti zuba, promijeniti plombu ili preporučiti vađenje živca.

Related Post

Ostavi komentar