Nicanje prvog zubića roditelje često uhvati nespremnim: od silne brige vezane za sveukupno zdravlje djeteta ovaj dio njihovog razvoja ostane pomalo skrajnut. Ali ovo možete jednako posmatrati i kao priliku da svoje dijete polako uvodite u svijet zdravih usta.

Generalna preporuka je da se beba odvede stomatologu nakon 6. mjeseca, a najbolje nešto prije prvog rođendana. Ukoliko je vaše dijete prestalo da koristi cuclicu i ukoliko nema običaj da užina tokom noći (obije ove navike značajno uvećavaju rizik od nastanka karijesa) može odmoriri od posjeta stomatologu do 2. rođendana. Od tada je potrebno stvoriti naviku redovnih stomatoloških pregleda na 6 mjeseci.

Između 4. i 6. godine možete očekivati da stomatolog naloži snimanje zuba, kako bi se vidjeli eventualno skriveni kvarovi između zubića. Ovdje govorimo o mliječnim zubima, ali i o njima je jednako važno brinuti: jer svaki pokvaren mlečni zub može da inficira i stalni zub, doživotno praveći probleme vašem djetetu.

Između 6. i 12. godine jako je važno sprečavanje oboljenja stalnih zuba koji tada niču. Stomatolog će tada vjerovatno predložiti zalivanje fisura. To je nešto kao mazanje griznih površina kutnjaka lakićem koji usporava stvaranje karijesa.

Takođe, oko 7. Ili 8. godine, stomatolog će predložiti ortodontski pregled. Ortodont je stomatolog koji se bavi planiranjem protezica koje će ispraviti zube i pravilno usmjeriti one koji još nisu nikli. Stara škola predlaže čekanje do tenutka kada niknu svi zubi (dakle, 12 ili 13 godina), ali je danas prihvaćen stav da je bolje ranije identifikovati moguće probleme u nicanju zuba i razvoju koštanih struktura, pa ih blagovremeno usmjeriti.

Imajte, međutim, na umu, da sve ovo vrijeme morate imati čvrst stav po pitanju redovnosti i kvaliteta održavanja higijene usta. Potrudite se da vaše dijete NE stvori naviku čestih užina i slatkih napitaka; insistirajte na redovnim stomatološkiim kontrolama. I, da… nagrada u vidu igračke nakon uspješnog pregleda takođe djeluje blagotvorno.

Izvor: DrMiona

Related Post

Ostavi komentar