Međunarodni tim istraživača ustanovio je prvi put šest gena koji određuju dužinu trudnoće i da li će ili ne beba biti prijevremeno rođena.

Prijevremeno rođenje je glavni uzrok smrti i invaliditeta novorođenčadi. U današnje vrijeme, međutim, naučnici možda imaju neka saznanja o spriječavanju prijevremenog rođenja.

Petnaest miliona beba širom svijeta se rodi prije vremena svake godine. Njihova mala pluća bore se da dišu i mnoge od njih umru.

A, za one koje prežive, komplikacije zbog prijevremnog rođenja mogu da utiču na njihov cjelokupni život. U današnje vrijeme, napokon, naučnici su možda pronašli formulu za razumijevanje uzroka tog komplikovanog poremećaja.

U najvećoj do sada analizi DNK, međunarodni tim stručnjaka provjeravao je genetsku strukturu 50.000 trudnica. Oni su ustanovili šest gena koji izgleda da određuju koliko će beba ostati u majčinoj materici.

“Prvi put imamo naznake koje će dovesti do razumnog načina za shvatanje rizika kod žena za prijevremeni porođaj”, kaže koordinator studije Luis Muglia.

Doktor Muglia kaže da naučnici odavno znaju da prijevremeno rođenje uključuje kombinaciju genetskih i faktora prirodnog okruženja. Jedan od najnovije otkrivenih gena uključen je u način na koji tijelo koristi selen, mineral koji se nalazi u zemljištu, morskim plodovima i mesu.

Takođe je ustanovljeno da ćelije koje se nalaze na zidovima materice imaju mnogo veću ulogu nego što se očekivalo u dužini trudnoće, prenose Nezavisne.

Studija je pokazala i da su geni koji su odgovorni za termin porođaja zapravo sa majčine strane:

“Prvi put imamo ideju o tome koje tkivo kod majke je ono koje najvjerovatnije pokreće tkivo za prijevremeno rođenje.”

Related Post

Ostavi komentar