Trudnice često dođu u iskušenje da upoređuju intezivitet pokreta svoje bebe s bebama drugih trudnica. Odolite tiskušenju! Baš kao što i vi sami niste jednako aktivni tokom dana, kao što imate one dobre i nešto lošije dane, ima ih i vaša beba u stomaku.

Ako ste skloni stalno da budete u pokretu, vaša će beba biti mirnija, jer nema potrebe toliko da se pomjera kad joj vi u tome pomažete. Uostalom, jednoliko ljuljanje i pomjeranje vašeg tijela uspavljuje je. S druge strane, neke bebe mogu toliko snažno udarati svoje mame da se one zabrinu. Ako zbog toga osjetite bol, pokušajte da promijenite položaj. To će bebu na neko vrijeme izbaciti iz ravnoteže i zaustaviti neugodne udarce.

No razne akrobacije slobodno očekujte sve do 34. nedjelje trudnoće jer tada beba za njih još ima dovoljno mjesta. I ne čudite se ako vam bebino vježbanje nije ugodno. Sve je to normalno, iako izgleda kao da vas istodobno iznutra bocka više od jednog para nogica i rukica.

Kad ćete osjetiti bebine pokrete?

Vitkije žene i višerotkinje prije će osjetiti bebine pomake u stomaku od prvorotkinja i krupnijih žena. Postoji mogućnost da s nestrpljenjem očekujete te prve pokrete, no igrom slučaja pogrešno vam je izračunat datum začeća. Nemojte se nepotrebno brinuti. Sumnjičavi postanite tek ako pokrete ne osjetite do kraja 22. nedjelje trudnoće, jer tada bi se trebali moći osjetiti ili ih ljekar može izazvati. Neke žene prve fetalne pokrete opisuju kao udarce ili gurkanje, druge kao probadanje, kruljenje u želucu i sl. A katkad se i obična probadanja u probavnom sistemu pogrešno protumače kao bebini pomaci.

Katkad ćete osjetiti ujednačene udarce na jednom mjestu. To vaše malo čudo štuca! Događa se da neko dijete ima serije štucanja nekoliko puta na dan, dok druge bebe ne štucaju nikad. Neka vas te štucavice ne zabrinjavaju, pa makar trajale i duže od 20 minuta.

Što sve može podstaći bebu na aktivnost

  • Bebe reaguju kad se majka počne jače smijati tako što i sami počnu poskakivati kao da su na trampolini. No neka djeca reaguju i na majčino tužno raspoloženje ili na njen strah. Ako osjete maminu tugu, potpuno će se smiriti, a zbog većeg adrenalina kod mame, beba će se više pomjerati.
  • Tražeći udoban položaj u stomaku, beba će se okretati dok ne bude zadovoljna. Možda će joj smetati buka, pa će se okretanjem željeti od nje zaštititi.
  • Osjeti li beba da se smanjuje količina kiseonika koju pupkovinom dobija, kretnjama i laganim udarcima stimulisaće posteljicu da dopremi novu pošiljku krvi bogatu hranjivim tvarima i kiseonikom. Do takvih situacija uglavnom dolazi ako je majka fizički vrlo aktivna ili leži u neudobnom položaju na leđima, što pritiska krvne sudove koje opskrbljuju plod krvlju, pa beba ne dobija dovoljno hrane.
  • Ako je beba slučajno zaplela svoje nogice u pupčanu vrpcu, takođe će se intenzivnijim pokretima pokušati osloboditi.

Komunikacija s bebom

Beba dostiže maksimum osjetljivosti na dodir u šestom i sedmom mjesecu trudnoće i tada možete pokušati uspostaviti komunikaciju s djetetom. Na vaš dodir dijete može reagovati laganim udarcem ili tek škakljanjem majčine posteljice.

Događa se da se djetetova aktivnost poveća tek kad se majka uveče umiri. Jedan od razloga što ih majke tada osjećaju jest to što se tada mogu više konentrisati na bebine udarce i lakše ih percipirati. No kasnu djetetovu aktivnost možemo objasniti povećanjem količine hormona kortizona koji kod majke izaziva pospanost, a kod djeteta, na ogorčenje mnogih nenaspavanih trudnica – veću aktivnost.

Praćenje bebinih udaraca

Ako želite, tijekom dana možete pratiti broj bebinih udaraca zapisujući ih u tablicu. Mjerenje počnite u zadnjem tromjesečju trudnoće i bilježite sve do porođaja.

To je jedan od načina na koji se kontroliše pravilan djetetov razvoj. Uočite li bilo kakvo veće odstupanje u broju udaraca, bez obzira na to je li riječ o smanjenom ili neobično velikom broju, pametno bi bilo da o tome obavijestite svog ginekologa (posebnoako nakon 22. nedjelje puna 24 sata ne osjetite bebine pokrete ili nakon 28. nedjelje dva sata nema nikakva udarca).

VIDEO: Za one koji to još nisu imali prilike da dožive, pogledajte kako to izgleda kad se beba rasteže i vježba u maminom stomaku.

Related Post

Ostavi komentar