Svaki četvrti porođaj na Klinici za ginekologiju i akušerstvo KCCG je tokom prvih devet mjeseci ove godine okončan carskim rezom. Ginekolog GAK-a Vojislav Miketić za DN kaže da je riječ o velikoj zahtjevnoj operaciji, te da su moguće brojne komplikacije, od kojih je najteža smrt.

Tokom prvih devet mjeseci ove godine na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Crne Gore (GAK KCCG) porođeno je ukupno 2.240 pacijentkinja, od čega je 498 porođaja završeno carskim rezom, saopšteno je Dnevnim novinama iz najveće zdravstvene ustanove u zemlji.

To znači, kako napominju, da je stopa carskih rezova u 2017. godini 22,23 odsto, odnosno da je svaka četvrta trudnica na svijet donijela bebu carskim rezom.

Ako uzmemo u obzir podatke iz prethodnih godina, i ako ih uporedimo sa statistikom drugih zemalja, situacija po pitanju izvedenih carskih rezova u Kliničkom centru nije neuobičajena.

“U 2016. godini je bilo 3.103 porođaja i u 22.88 odsto su završeni carskim rezom, a u 2015. od 3.160 porođaja, 25.19 procenata carskih rezova. Što se tiče stope carskih rezova u regionu i svijetu generalno, u SAD-u, ta stopa za 2016. godinu iznosi 32,3 odsto, a u Evropi 25 procenata. U zemljama regiona stopa se kreće u ovim okvirima. Govorim naravno o tercijarnim ustanovama u kojima se porađaju pacijentkinje sa najtežom patologijom u trudnoći koje se upućuju iz cijele države”, napominje za DN direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCCG dr Vojislav Miketić.

Međutim, kako ističe, carski rez je velika i zahtjevna operacija, te su brojne komplikacije moguće.

“Najteža je svakako smrt trudnice. Ostale su krvarenje, sepsa, ileus, endometritis, infekcija rane, endometrioza na ožiljku, infertilitet. U narednoj trudnoći, može doći do rupture uterusa u predjelu ožiljka od prethodnog carskog reza sa ugroženošću bebe, ponovni carski rez, placenta previa”, navodi Miketić.

On, ipak, objašnjava da za carski rez postoje apsolutne indikacije, i da se tada mora uraditi.

“To su sljedeća stanja: placenta praevia centralis, abrupcija placente, disproporcija između bebe i karlice majke, teški hipertenzivni poremećaji majke, aktivni genitalni herpes kod majke. U svim ostalim situacijama carski rez je stvar dobre ili loše procjene akušera”, dodaje Miketić.

U 2016. godini je bilo 3.103 porođaja i u 22.88 odsto su završeni carskim rezom, a u 2015. od 3.160 porođaja, 25.19 procenata carskih rezova. Što se tiče stope carskih rezova u regionu i svijetu generalno, u SAD-u, ta stopa za 2016. godinu iznosi 32,3 odsto, a u Evropi 25 procenata.

Ostavi komentar