Ponekad nije jednostavno otkriti u kojem se položaju nalazi vaša beba, ali će vam vaš ljekar ili babica znati odgovoriti na ovo pitanje, posebno kad radite ultrazvuk.

Ali postoji nekoliko načina kako možete sami otkriti položaj vaše bebe u zadnjem tromjesečju trudnoće. Sljedeći savjeti važe samo ako vam je dijete položeno glavicom prema dolje (stav glavom), a nazivi položaja su kao u ogledalu – tako da je lijevi položaj djeteta zapravo dijete čija su leđa položena na vašoj desnoj strani.

Lezite na leđa na ravnu podlogu ili stojte na nogama i probajte rukama da opipate dio djeteta koji je dug i tvrd. To su vjerovatno ledja. Strana stomaka koja je mekana na dodir vjerovatno je mjesto gdje se nalazi voda, odnosno strana suprotna djetetovim ledjima. Okrugli dio koji možete opipati odmah nakon leđa vjerovatno je guza. Razmislite kako i gdje dijete najviše lupa – mjesto gdje osjećate snažne pokrete je mjesto gdje se najvjerovatnije nalaze koljena ili noge, a mjesto gdje osjećate nježnije pokrete je vjerojatno mjesto gdje se nalaze laktovi ili ruke.

Kad znate gdje su ledja i guza, i gdej su ruke i/ili noge s obzirom na bebine pokrete, moći ćete da vizualizujete djetetov položaj. Glavicu je malo teže opipati, posebno ako je duboko u karlici, pa možete pitati ljekara ili babicu da vam pokaže kako da je pronađete dodirom. Ako vam je lakše, možete položiti lutku pored stomaka i namjestiti je na isti način kako mislite da je dijete položeno u materici. Pogledajte kako to radi iskusna babica Gail Tully:

Ostavi komentar