Trudnice koje jedu jabuke i jednom ili dva puta nedeljno ribu rađaju otporniju djecu na astmu, alergijske kožne ekceme i druge alergijske bolesti u kasnijem periodu života.

Naučnici sa Aberdin univerziteta u Velikoj Britaniji koji su obavili istraživanje vjeruju da su za ovu pojavu zaslužni snažni antioksidanti, flavonoidi koji se nalaze u jabukama i omega-3 masne kiseline, kojih najviše ima u ribi. U istraživanje su uključili i druge namirnice, kao što je povrće, voćni sokovi, kivi, žitarice, mliječne masti i margarin, ali one nisu postigle isti efekat u zaštiti od pojave alergija.

Tokom opsežnog istraživanja obuhvaćeno je 1.212 djece, čije su majke davale podatke o ishrani tokom trudnoće. Rođenjem djeteta istraživanje nije prekinuto, već je nastavljeno i sledećih pet godina. Naučnici su zaključili da ishrana majki u toku trudnoće ima veći uticaj na zdravlje respiratornih organa djeteta, nego njegova sopstvena ishrana do pete godine života, prenose Novosti.

Ostavi komentar