Postoji više od 50 različitih vrsta adenovirusa te se najčešće ogledaju kao infekcija disajnog sistema i sluznice oka, ali i kao crijevna infekcija i upala mokraćnog mjehura.

“Adenovirusi se šire kapljično, prljavim rukama, zaraženim predmetima, ručnicima, igračkama, ponekad preko vode (bazeni), a pogoduju im zatvoreni prostori i visoka temperatura”, ističe dr.med. Iva Palčić, pedijatrica u Poliklinici Helena.

Simptomi i dijagnoza

Simptomi adenovirusa slični su prehladi i gripi pa oboljeli osjećaju grebanje u grlu, suzenje i pečenje očiju te curenje iz nosa, kijanje i kašljanje. Povišena temperatura jedan je od opasnijih simptoma jer može potrajati i do deset dana. Kašalj je prvo suv, zatim produktivan, a curenje bistrog sekreta iz nosa može se pretvoriti u gustu, žutu sluz. Često su uvećani limfni čvorovi vrata.

U slučaju zahvaćenosti probavnog trakta simptomi su bolovi u stomaku i proliv što može biti popraćeno povišenom tjelesnom temperaturom”, kaže doktorica Palčić.

Upale mokraćnog mjehura uzrokovane adenovirusom ogledaju se učestalim mokrenjem i bolovima u donjem dijelu stomakasa često prisutnom krvi u mokraći. Ako se radi o crijevnoj infekciji adenovirus se može dokazati u stolici brzim testom detekcijom njegovih antigena.

Dr Palčić napominje kako se dijagnoza postavlja najčešće na temelju kliničke slike. Virus se kod respiratornih infekcija može dokazati brzim testom iz brisa vestibuluma nosa gdje se detektuju njegovi antigeni, te serološkim pretragama krvi što se rijetko radi u kliničkoj praksi. Moguće komplikacije adenoviroza su infekcije donjih disajnih puteva u vidu upale pluća, te kod osoba oslabljenog imuniteta upale srčanog mišića, jetre i moždanih ovojnica.

“Kao komplikacija se takođe može dogoditi bakterijska superinfekcija uslijed pada imuniteta kada je potrebno primijeniti antibiotike”, kaže dr.med. Palčić

Liječenje

Adenoviroze se liječe snižavanjem povišene tjelesne temperature, mirovanjem i uzimanjem dovoljno tečnosti, dok se za nos koriste sprejevi na bazi morske soli. Kod kašlja se primjenjuju sirupi za ublažavanje kašlja, a kada kašalj postane produktivan sirupi za iskašljavanje. U slučaju jače upale očiju katkad su potrebne kapi i masti za oči.

Ako se simptomi adenovirusa dijagnostifikuju u vidu crijevnog infekta sa velikim brojem proljevastih stolica promjenuju se oralni rehidracioni rastvori a rijetko je potrebna intravenska nadoknada tečnosti

Najugroženija grupa su djeca vrtićke dobi, ali i odrasli s oslabljenim imunitetom. Virus može biti fatalan ako se dogodi tokom novorođenačke dobi.

Ostavi komentar