Iako ljekari savetuju da uvek treba liječiti uzrok bola, uzimanje analgetika “na svoju ruku” je prilično ustaljena praksa. Lijekove često pijemo i za najmanji bol, čak i unaprijed, zaboravljajući da ponekad mogu da izazovu više štete nego koristi. Jedna tableta mjesečno neće ugroziti zdravlje,ali češće uzimanje i potreba za većim dozama zahtijeva ljekarsko ispitivanje uzroka bola.

Ako trošimo jednu kutiju analgetika godišnje, to prema riječima doktora Bobana Stepića, neurologa iz klinike “Euromedik”, nije značajno i opasno, naročito ako jedna tableta otkloni bol.

“Bol ne treba trpeti i ne treba se junačiti. Ali, u tom slučaju treba uzimati najslabije lijekove koji se dobijaju bez recepta, dok teške antireumatike treba izbjegavati”, rekao je doktor Stepić za “Novosti”.

Međutim, ukoliko neko počinje da uzima lijek svakog drugog dana, potrebno je uraditi ljekarske analize kako bi se utvrdio uzok bolova, koji sasvim sigurno postoji.

“Ako jedna tableta ne djeluje, pa onda morate stalno da povećavate dozu, uzrok bola mora da se ispita. Ako svake nedjelje imate bol, to znači da sigurno postoji uzrok koji često nije bezazlen”, rekao je Stepić.

Osim što treba obratiti pažnju na to koliko često uzimamo analgetik, posebno je važno da redovne terapije koje se koriste za liječenje visokog pritiska, dijabetesa ili drugih oboljenja ne kombinujemo sa različitim lijekovima protiv bolova, jer time stvaramo dodatnu opasnost od oštećenja organa ili pogoršanja trenutnog stanja.

Related Post

Ostavi komentar