Zdrav jezik trebalo bi da bude biti tople, ružičaste boje. Ako je čitav jezik ili neki njegovi dijelovi prekriven bijelim mrljama, to može upozoravati na infekciju. Jedan od čestih uzroka je kandidijaza. Kad se infekcija izliječi, jezik će ponovno poprimiti zdravu nijansu.

Neprirodno blijed i gladak jezik može biti i znak anemije (slabokrvnosti) izazvane manjkom gvožđa. Kad tijelu nedostaje gvožđe, opada i broj crvenih krvnih zrnaca, koja prenose kiseonik do tkiva, pa i jezika. Normalnu boju vraća kad se gvožđe nadomjesti, ishranom ili tabletama.

Afte, mali čirevi u ustima, mogu se javiti i na jeziku ili ispod njega. Iako bezopasni, mogu biti vrlo bolni i neugodni. Najčešće se javljaju tokom prehlada i viroza, jedenja previše citrusnog voća ili ugriza u jezik. Trebale bi proći za desetak dana. Čišćenje jezika četkicom ili strugalicom vrlo je bitno jer smanjuje broj bakterija u ustima za 50 posto, loš zadah za 75 posto te štiti od nastanka karijesa.

#1 Žuta od žgaravice

Zbog gljivične ili bakterijske infekcije usta jezik može poprimiti žutu boju. Mogući uzrok je i žgaravica – pripazite na ishranu.

#2 Od cigareta jezik tamni

Smeđu boju jezik može poprimiti zbog ispijanja mnogo kafe, pušenja ili žvakanja duvana. Čišćenje jezika uklanja taj problem.

#3 Osjetljivi na cimet

Ako vas jezik često boli, potražite krivca u ishrani. Mnogi su osjetljivi na žvake ili zubne paste s cimetom ili na ananas.

#4 “Dlakavi” antibiotici

Za osjećaj “dlakavog” jezika najčešće su odgovorne bakterijske infekcije, pretjerana suvoća usta ili uzimanje antibiotika.

#5 Nedostatak vitamina

Žarkocrveni ili tamnocrveni jezik može biti znak nedostatka hranjivih supstanci. Najčešće je posrijedi manjak vitamina B3 (niacina). Mogući krivci su i nedostatak folne kiseline i vitamina B12 ili čak anemija. Ipak, jezik može postati crven i zbog nečeg što ste popili ili pojeli, prenosi Ljepota i zdravlje.

Related Post

Ostavi komentar