Toksini su dio svakodnevnog života i ne možemo im pobjeći. Nalaze se svuda oko nas, u vazduhu, vodi, hrani, ali i u našem tijelu.

Donosimo vam četiri velika izvora toksina u našem životu koje bismo trebali izbjegavati ili regulisati jer u suprotnom uzrokuju zdravstvene probleme.

1. Nedostatak sna. Potreban nam je kvalitetan san kako bi tijelo nesmetano provodilo svoje unutarnje procese detoksikacije. Stručnjaci preporučaju osam sati sna svaku noć. Ako imate problema sa spavanjem, pokušajte malo stabilizovati svoj ritam – svaki dan u isto vrijeme idite u krevet. Nedostatak sna loše će djelovati na vaše zdravlje.

2. Gotova hrana. Kada se umorni vraćamo s posla, ponekad je najlakše doći u prodavnicu i kupiti već skuvanu hranu. Međutim, unos gotove hrane u tijelo trebao bi biti minimalan i trebali bismo izbjegavati često konzumiranje takvih jela jer ne sadrže potrebne nutrijente i često su puni nezdravih masti, šećera i toksina.

3. ‘Neuredna’ prošlost. Ako ste dugo vremena pušili, konzumirali brzu hranu ili pili veće količine alkohola, to ostavlja dugoročne posljedice na vaše zdravlje. Čak i kada se riješimo tih ‘poroka’, tijelo ih pamti. Kada je naš organizam preopterećen toksinima, mora pronaći mjesto na kojem će ih ‘skladištiti’ i uglavnom ih sprema u masno tkivo. Zato ljekari preporučuju da barem jednom godišnje napravite mali program detoksikacije u kojem ćete eliminisati ‘skrivene’ toksine.

4. Proizvodi za čišćenje. Želimo čist dom bez bakterija pa često posežemo za raznim sredstvima za čišćenje koja u sebi sadrže hemikalije i iako dobro ispunjavaju svoju svrhu, zapravo nisu dobri za za zdravlje ako ih koristimo nepravilno. Prilikom čišćenja zaštitite ruke gumenim rukavicama, a ukoliko na proizvodu piše da zaštitite i disajne puteve, obavezno to učinite.

Related Post

Ostavi komentar