Možda ste i vi zabrinuti zbog ovoga pa odlažete odlazak u toalet na poslu, ili u kafiću koliko god možete, ili pokušavate da levitirate iznad, tako da ne dodirnete dasku? Možda ste čak i čuli priču o “poznanici poznanika vaše poznanice” koja je tako dobila… (dopišite sami)? Evo šta kaže nauka.

Na svu sreću, ovo nije moguće. Većina seksualno prenosivih infekcija prenosi se, kao što im i ime kaže, seksualnim kontaktom.

Patogeni koji izazivaju hlamidiju, gonoreju, hiv, herpes i slične infekcije žive u tjelesnim tečnostima – u krvi i sjemenoj tečnosti. I, više “vole” tople, vlažne uslove, što znači da ne mogu baš dugo da opstanu van tijela.

Osim toga, čak i kad dođete u kontakt sa njima, potrebno im je “mjesto prodora” u organizam, ranica ili oštećena sluznica.

Dakle, ako se ne trljate iz sve snage o dasku toaleta na kojoj su tuđe tjelesne izlučevine ne duže od nekoliko minuta, prično ste bezbjedni.

S druge strane, pojedine infekcije kakve su recimo ešerihija koli, šigela i norovirusi, mogu se potencijalno širiti kontaktom sa tvrdim površinama.

Ali, i u slučaju ovih infekcija, bakterije, odnosno virus, morali bi da nađu “slabu tačku” preko koje bi dospjeli u vaš organizam.

U prosjeku, na kuhinjskom sunđeru ima oko 200.000 puta više bakterija nego na dasci toaleta, a i kuhinjska daska za sječenje i kvake na vratima su “opasnije”.

Naravno da treba da perete ruke svaki put kad korisite toalet, ali nije loše da znate da šolja sama po sebi nije baš toliko prljava koliko zamišljate.

Teorijski, nije isključena mogućnost da nešto “zakačite” i tako, ali vjerovatnoća je mnogo, mnogo manja, nego da se to desi zato što niste pažljivo oprali ruke, zelenu salatu ili niste dovoljno termički obradili piletinu, na primjer.

“Mogućnost da dobijete neku polno prenosivu bolest koristeći javni toalet je malo vjerovatna. One se prenose vaginalnim, analnim i oralnim seksom bez zaštite. Ali, ima i infekcija koje se prenose kontaktom koža o kožu”, kaže dr Beki Berbidž za britanski “Metro”. Takve su recimo HPV infekcija, ili stidne vaši.

Budite oprezni zato. I uvjek prije kupite kondome, umjesto antibakterijskih maramica za ruke, ima više smisla.

Ostavi komentar