Jagode i spanać sadrže najveće količine ostataka pesticida, stoji u najnovijem izvještaju EWG-a (Environmental Working Group), potrošačkog vodiča za pesticide u proizvodima, koji je objavio novi popis 12 vrsta voća i povrća s najvećom koncentracijom pesticida – takozvanih „prljavih dvanaest“.

Analiza, sprovedena samo na proizvodima koji nijesu organski uzgojeni, temeljena na uzorcima proizvoda koje je testiralo američko Ministarstvo poljoprivrede, pokazuje kako je jedan uzorak jagode bio pozitivan na 20 različitih pesticida, dok je spanać sadržavao gotovo dvostruko više ostataka pesticida od bilo kojeg drugog voća ili povrća, javlja Seebiz.

Za jagodom i spanaćem slijede, poređano po količini pesticida: nektarine, jabuke, grožđe, breskve, trešnje, kruške, paradajz, celer, krompir i paprike. Svaka od tih namirnica bila je pozitivna na ostatke niza različitih pesticida i sadržavala je veće koncentracije rezidua od ostalih proizvoda.

Više od 98 odsto analiziranih breskvi, trešanja i jabuka sadržavalo je ostatke najmanje jedanog pesticida. Popis je identičan prošlogodišnjem, što znači da se u uzgoju navedenih vrsta voća i povrća malo što mijenja.

U dijelu izvještaja naslovljenom s „Jesu li ostaci pesticida sigurni?“, EWG među ostalim navodi kako nekoliko nedavnih istraživanja ukazuje na povezanost konzumiranja voća i povrća s većim količinama ostataka pesticida i problema s plodnošću.

U studiji EARTH sprovedenoj na Univerzitetu Harvard otkriveno je da su muškarci – uključujući i one mlađe dobi – i žene koji češće konzumiraju namirnice s višim vrijednostima ostataka pesticida imali problema s plodnošću, dok kod niskih nivoa uticaj na plodnost nije pronađen.

EWG donosi i svojih „čistih 15“ proizvoda za koje je najmanje vjerovatno da će sadržavati pesticide. Popis uključuje avokado, slatki kukuruz, ananas, kupus, luk, smrznuti zeleni grašak, papaju, šparoge, mango, patlidžan, kivi, cvjetaču, brokulu i dvije vrste dinje.

Dva i više pesticida, ali ne više od četiri, sadržavalo je pet odsto ispitanih proizvoda. Najčišći su avokado i slatki kukuruz jer je kod njih pesticid otkriven u manje od jedan posto uzoraka, piše Slobodna Dalmacija.

Related Post

Ostavi komentar