Izabrani doktori od juče elektronski zakazuju specijalističke preglede u Kliničkom centru i ostalim opštim bolnicama. Prvi dan primjene novog sistema, protekao je bez većih problema, a većina građana koje smo zatekli ispred domova zdravlja obradovalo se ovoj novini. Međutim, bilo je i onih koji nijesu znali za novi protokol.

Bez problema

“Otišao sam u Klinički centar, do ambulante, da zakažem kod endokrinologa, ali su me vratili i rekli da to od danas radi izabrani doktor. Samo komplikuju. Sve novine sa sobom donesu i neke komplikacije, vidjećemo kako će ovo funkcionisati. Nijesam upoznat da neću moći da biram specijalistu prilikom prvog pregleda. Doktor mi je bez problema zakazao kontrolu kod mog endokrinologa”, rekao je Božo Boljević.

Podgoričanin koji je želio da ostane anoniman nije bio te sreće. Izabrani doktor juče ujutro mu nije zakazao kod kardiologa, a kako objašnjava, razlog je bio jer u informacionom sistemu nije mogao da nađe slobodan termin i rekao mu je da dođe naredne sedmice.

Podgoričaninu Dušanu Mićanoviću nije problem što ubuduće neće imati pravo izbora ljekara specijaliste.
Iz medija sam se informisao oko elektronskog zakazivanja, ali nijesam znao kada tačno počinje. Novi sistem svakako je olakšica za pacijente. Više ne moram da se cimam i čekam red u Kliničkom kako bih zakazao kod specijaliste zadovoljan je on.

Novini se obradovala i Dubravka Radunović, ali, kako kaže tu mogućnost još nije iskoristila, jer joj za sada nije potreban specijalistički pregled.

Specijalista porodične medicine u podgoričkom domu zdravlja dr Kenan Katana kaže da u drugoj smjeni juče nije bilo problema.

“Nije da ne očekujemo neke manje probleme, ali je popodne išlo sve kako treba. Izdao sam 10 uputa. Za fizikalnu terapiju termin je bio slobodan za petak, a najduže je ispalo za gastroenterologiju tri sedmice. Elektronsko zakazivanje svakako je olakšica pacijentima, posebno onima koji žive u drugim gradovima. Što se tiče ljekara biće nam u početku problematično, ali mislim da ćemo to entuzijazmom i upornošću prevazići”, kazao je za Pobjedu dr Katana.

Procedura

Pacijent, koji je u centru ovog projekta, više neće biti u obavezi da dolazi u Klinički centar, ili pak da zove telefonom da zakaže pregled, već će to za njega raditi izabrani ljekar na primarnom nivou zdravstvene zaštite. U zavisnosti od toga koju vrstu specijalističkog pregleda pacijent treba da ostvari, izabrani ljekar u skladu sa uputstvom, koje je dostavljeno svim domovima zdravlja treba da pripremi pacijenta za specijalistički pregled.Nakon prikupljanja potrebnih laboratorijskih i drugih nalaza, izabrani ljekar zakazuje pacijentu pregled u ustanovi sekundarnog nivoa, ili pak tercijarnog, ako su u pitanju opštine Podgorica, Danilovgrad i Kolašin. Pacijent zatim dobija uput sa tačnim vremenom pregleda kod ljekara specijaliste, ali ne i ime ljekara. To će saznati tek kad uđe na pregled. Takođe, tri dana prije zakazanog pregleda iz Kliničkog ili neke druge opšte bolnice zvaće pacijenta da potvrde termin. SL R.

U Kliničkom bez gužvi

U Kliničkom centru juče smo zatekli samo pacijente koji su zakazani po starom sistemu. Medicinska sestra iz jedne ambulatne kaže da građani i dalje dolaze i zovu da zakažu pregled, ali sve manje. Juče ih je, ističe, bilo svega desetak.
Ispred kardiologije zatekli smo i jednu Nikšićanku koja nije oduševljena elektronskim sistemom.
Godinama me prati dr Nebojša Bulatović i voljela bih da mi iz drugih gradova i dalje imamo mogućnost da dolazimo u Klinički centar. Koliko sam shvatila više nećemo imati tu mogućnost osim pod posebnim uslovima. Nije mi svejedno, ali pacijente, nažalost, niko ne pita. Moramo prihvatiti to što nam narede kazala je ova Nikšićanka koja je željela da ostane anonimna.

Upozorenje radiologa

Ljekari Centra za radiološku dijagnostiku Kliničkog centra, njih 27, uputili su juče zahtjev ministru zdravlja Kenanu Hrapoviću da hitno zaustavi vremenske normative radioloških pregleda koji su proslijeđeni izabranim Ijekarima u vidu instrukcija u procesu centralnog zakazivanja. Oni su, kako kažu, drastično skraćeni čime se “crnogorski građani mogu dovesti u opasnost.
-U suprotnom, mi ćemo sve preglede raditi po standardima struke, a pacijenti koji su na ovaj način zakazani, a datog dana tokom predviđenog radnog vremena ne stignu da budu snimljeni, biće vraćeni-naveli su radiolozi.Upozoravaju da se skraćivanjem vremena potrebnog za određeni radiološki pregled, čak i šest puta u odnosu na prihvaćene strukovne standarde u regionu i Evropi, radiologu onemogućava obavljanje pregleda na adekvatan način i shodno pravilima struke.

“To ugrožava pravo pacijenta na uspješno liječenje. S obzirom na to da je planirano da se pacijenti zakazuju u tako kratkim vremenskim intervalima to neminovno vodi tome da samo radiološko snimanje koje zahtijeva vrijeme, dominantno na magnetnoj rezonanci, bude nekompletno i u dijagnostičkom smislu neadekvatno, a vrijeme potrebno radiologu za uzimanje anamnestičkih podataka, uvid u medicinsku dokumentaciju i prethodne preglede, kao i analiza pregleda i pisanje nalaza ovim modelom zakazivanja nije predviđeno”, piše u zahtjevu.

Oni kao primjer navode Sloveniju gdje je prema zakonski usvojenim vremenskim normativima za magnetnu rezonancu abdomena predviđeno 75 minuta, a za MR pregled male karlice 60 minuta. Sa druge strane, prema odluci našeg Ministarstva zdravlja, za oba pregleda ukupno je predviđeno vrijeme od 20 minuta.

Za MSCT (multislajsna kompjuterizovana tomografija) koronarografiju sa kalcijum skoringom u Sloveniji je vremenski normativ 105 minuta, a kod nas je predviđeno svega pola sata. Slična stvar je i sa ostalim radiološkim pregledima. Takva hiperprodukcija radioloških nalaza i kršenje strukovnih normativa pri zakazivanju pacijenata bez sumnje može rezultovati dijagnostičkim previdom ili neadekvatnim nalazom, što je izuzetno opasno za pacijente, ali i zdravstveni sistem u cjelini koji se dodatno opterećuje kada se pacijent ne liječi na vrijeme i na adekvatan način naveli su radiolozi. Ovakav način zakazivanja pacijenata, naglasili su oni, smatraju neprihvatljivim.

“Ovim putem Vas obavještavamo da odbijamo da snosimo svaku moralnu i profesionalnu odgovornost za nekvalitetan rad koji neminovno proističe iz ovakvog načina organizovanja rada”, poručili su radiolozi.

Related Post

Ostavi komentar