1. Masaža “trećeg oka”

Ova tačka se naziva se i Treće oko ili Yin Tang, a pomaže kod glavobolja od umora i groznice. Opustite se, polako i duboko dišite pa prstom pritisnite tačku između obrva jedna minut. Ponovite po potrebi.

2. Feng Fu tačka

Masaža tačke Feng Fu pomaže kod glavobolja i napetosti u vratu zbog stresa. Blago zabacite glavu unatrag. Palcem lagano pritisnite tačku koja se nalazi u udubini ispod baze lubanje. Pogurajte prst prema gore te zadržite 1-2 minuta.

3. “Drilling bamboo”

Ako je uzrok glavobolje stres ili prehlada, pomaže masaža tačaka koje se nalaze s obje strane korijena nosa, malo ispod obrva. Masaža tih točaka pomaže i kod upale sinusa.

4. He Gu tačka

Kažiprstom i palcem desne ruke pritisnite tačku između palca i kažiprsta na lijevoj ruci i zadržite pritisak od 5 do 10 sekundi. Za to vrijeme pokušajte se opustiti i duboko disati te ponavljajte pritisak dok ne osjetite olakšanje.

5. Vizuelizacija

Udobno sjednite i zatvorite oči pa vizualizujte glavobolju – kakve je boje i oblika. Zatim naglo vizualizujte promjenu oblika i boje. Nekoliko puta duboko udahnite i svaki put zamislite kako kroz usta ispuštate bol.

Related Post

Ostavi komentar