Savremeni način života, zbog kojeg veoma često preskačemo obroke i umjesto kuvane hrane uzimamo “brzu”, kod mnogih osoba dovodi do opstipacije, odnosno zatvora. Nepravilan rad crijeva izaziva napetost i bolove u stomaku, kao i neprijatnu svakodnevnu nadutost.

Kada se pojavi ovaj problem, ne treba odmah posegnuti za ljekovima, dovoljno je uzimati pomoćna ljekovita sredstva za bolji rad crijeva, promjeniti način ishrane i povećati fizičku aktivnost.

Tečnost

Da se problem sa opstipacijom ne pojavi, važno je da uzimate što više vode, svježe iscjeđenih sokova, kao i bistre pileće supe, jer ćete na taj način omekšati stolicu i olakšati njen prolazak kroz crijeva. Tokom dana, preporučuje se unos oko dva litra tečnosti, a trebalo bi da izbjegavate konzumiranje alkoholnih pića i napitaka koji sadrže kofein, jer oni mogu da dovedu do dehidratacije.

Vlakna

Najčešći uzrok pojave zatvora je hrana koja ima malo vlakana i visoki udio masnoće, i zato treba da vodite računa o namirnicama koje jedete tokom dana. Za dobro funkcionisanje criva uzimajete hranu bogatu vlaknima, kao što su jabuke, breskve, brokoli, kupus, spanać, pasulj, šargarepa, ječmena i zobena kaša. Izbjegavajte masnu i “brzu” hranu i ograničite unos namirnica koja ne sadrži vlakna, kao što su sir, meso, sladoled, čips…

Magnezijum

Da pražnjenje crijeva bude redovno, neophodno je i da organizam ima dovoljno magnezijuma. Zato je važno da se na jelovniku nađe hrana bogata ovim mineralom, a to su pasulj, sjemenke, koštunjavo voće i integralne žitarice.

Aktivnost

Kretanje pozitivno utiče na crijeva i podstiče njihov rad, pa se osobama koje imaju problema sa zatvorom savjetuje da slobodno vrijeme provode šetajući. Lagano vježbanje ima isti učinak i pobljšava funkciju digestivnog trakta. Dovoljno je da tri puta nedeljno izdvojite pola sata za neku fizičku aktivnost kako biste riješili taj problem, prenose Novosti.

Related Post

Ostavi komentar