Seyona alergija mnoge primorava da koriste kapi za otpušavanje nosa jer antihistaminici ne postižu potpuni efekat terapije. Stručnjaci upozoravaju da je na ovakav način olakšavanje disanja pogrešan izbor lijeka jer dugotrajna upotreba kapi za nos stvara zavisnost!

“Kapi za nos propisuju se dosta često, u terapiji prehlada, upala sluznice nosa i sinusa ili posle povreda nosa”, kaže dr Svetlana Valjarević iz službe za ORL i maksilofacijalnu hirurgiju KBC “Zemun”. “Njihov efekat je brz i pacijent praktično odmah osjeća olakšanje u vidu poboljšanog disanja na nos i prestanka curenja sekreta iz nosa. Ipak, ove kapi ne smiju da se koriste duže od pet dana, a najduže sedam dana u propisanoj dozi. Razlog za to je takozvani rebound efekat odnosno medikamentozni rinitis koji podrazumijeva da ste posle dugotrajne upotrebe ovih kapi “zavisni” od njih, odnosno praktično ne možete da dišete na nos bez njihove upotrebe”.

Receptori u sluznici nosa vremenom postaju sve manje osjetljivi na aktivne supstance u kapima za nos. Zato je pacijentima potrebna njihova sve češća upotreba da bi postigli efekat dobrog disanja na nos. Dugotrajna primjena može da dovede i do oštećenja sluznice, kao i do krvarenja.

“Da bi se sprečila zavisnost od kapi za nos, ne bi ih trebalo koristiti duže od 7 dana”, savjetuje dr Valjarević. “Ukoliko postoji sumnja da je zavisnost već razvijena trebalo bi postepeno smanjivati dozu, zatim upotrebljavati kapi za nos za decu umjesto za odrasle, da bi ih na kraju potpuno isključili. Umjesto kapi za nos trebalo bi da se koriste rastvori na bazi morske vode”.

Related Post

Ostavi komentar