Kad dobijete grip, želite samo da prođe što prije. Nažalost, iako simptomi mogu da se pojave iznenada, virus nije tako “spor”, a zarazni ste i pre nego što toga postanete svjesni.

Evo šta treba da znate.

Od trenutka kad “zakačite” grip do pojave prvih simptoma obično prođe između jednog i četiri dana. A onda vas “pregazi” svom snagom.

“Osjećate se relativno dobro, i onda, bum! Iscrpljeni ste, bole vas mišići, kosti vas bole i sve što želite je da budete u krevetu“, kaže za Prevetion dr Gregori Poland, sa klinike “Mejo”.

Tipično, prvi simptomi su povišena temperatura, groznica, bolovi u tijelu i umor. Onda počinje da vas boli grlo, a eto ga i suvi kašalj. Temperatura obično traje između dva i četiri dana, dok ostali simptomi potraju i sedam dana.

“Možda se nećete osjećati sasvim dobro i čitave dvije nedelje”, kaže dr Poland.

Grip možete da liječite i sami, ali ako vam temperatura skače i posle četiri dana, i ako se ne osjećate nimalo bolje ni nakon pet dana od pojave prvih simptoma, idite kod ljekara. Razlog za odlazak u dom zdravlja je i kratak dah, kao i iskašljavanje zelenkastog šlajma.

Koliko dugo ste zarazni?

Problem sa gripom je u tome što ste “opasni po okolinu” i prije nego što osjetite prve simptome. Druge možete zaraziti oko 24 sata prije nego što osetite bilo šta, kao i pet do sedam dana nakon što svi simptomi nestanu.

Djeca koja imaju grip druge mogu zaraziti i duže od nedjelju dana nakon prolaska simptoma.

Pošto virus možete da širite toliko dugo, jako je važno da ostanete kod kuće kad ste bolesni.

“Čim primijetite bilo kakve simptome gripa, ne bi trebalo da idete na posao, a djeca ne bi smjela da idu u vrtić ili školu”, podsjeća dr Poland.

Kad prestanete da kašljete i ne budete imali temperaturu tokom tri uzastopna dana, možete se vratiti redovnim aktivnostima. Ako “požurite” iz bilo kojeg razloga, usporićete oporavak i duže ćete se osjećati loše.

Osim toga (ovo djeluje kao suvišan savjet, ali samo se osvrnite oko sebe i shvatićete da ima mnogo onih kojima je potreban) ponašajte se pristojno. Perite ruke nakon brisanja nosa, kijanja i kašljanja i koristite papirnate maramice koje ćete baciti nakon svake upotrebe.

I imajte u vidu da je prilično efikasna prevencija ujedno i najjednostavnija: perite ruke i ne dodirujte lice, oči, nos ili usta svaki čas.

Ostavi komentar