Agencija za ljekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) izdala je hitno upozorenje ljekarima i pacijentima o štetnosti ljekova za visok pritisak.

Ljekovi koji su u izuzetno širokoj primjeni u Srbiji, jer se daju svim pacijentima oboljelim od hipertenzije, a sadrže aktivnu suptancu hidrohlortiazid mogu da izazovu nemelanomski rak kože.

U vijestima TV Prva objavljen je spisak od čak 32 sporna lijeka: Enelapril, vivace, termikol, korace, telmipres, skopril, iruzid, nebilet, mikardis, prilazid, losar, erinorm, hemokvin, hemopres, irbenida, prilenap, prilinda, tensek, janida, ampril, kazakombi, enap, lorista, tolukombi, valsakombi, lodoz, kondiovan, monopril, enates, binevol, tritace, diunorm.

Kardiolozi kažu da se ovi ljekovi često prepisuju i upozoravaju pacijente da ne prekidaju terapiju bez konsultacija sa ljekarom.

Pavle Zelić iz ALMIS-a rekao je za TV Prva da ljekovi neće biti povučeni sa tržišta i da pacijenti ne treba da prekidaju terapiju.

“Pismo je mjera opreza i izdato je i u Hrvatskoj i drugim zemljama Evropske unije. Nije razlog da se povlači lijek sa tržišta. Povećava se oprez na mogućnost pojavljivanja ovih izuzetno rijetkih tipova karcinoma. Sve je ovo jedna regulatorna mjera čiji je cilj da budemo oprezniji. Da ljekari i pacijenti obrate pažnju i na kožu”, rekao je on.

Istakao je da se primena ljekova nastavlja jer je velika njihova korist.

Ostavi komentar