Zaposleni u zdravstvu će još neko vrijeme čekati na povećanja zarada, a za sastanak na kojem će se odlučivati o nagrađivanju ljekara, čeka se zeleno svijetlo iz Ministarstva.

Predsjednica Sindikata zdravstva u Savezu sindikata Crne Gore dr Ljiljana Krivokapić, kazala je za Dnevne novine, da je Ministarstvo zdravlja uputilo zahtjev zdravstvenim ustanovama da ih obavijeste o tome koliku učinkovitost u radu imaju ljekari koji dodatno rade i privatno kako bi se stekao uvid u to da li su isti ljekari dovoljno produktivni na radnim mjestima.

“Ministarstvo zdravlja je uputilo svim zdravstvenim ustanovama zahtjev da ih obavijeste kolika je učinkovitost svih onih koji dodatno rade privatno, kako bi se napravila neka statistička obrada svega toga da li oni rade dovoljnim kapacitetom u svojim ustanovama, kako bi mogli dodatno da rade. Nakon toga ćemo se sastati kada svi dostave to u pismenoj formi”, naglasila je Krivokapić.

Ona je napomenula da je uvid u te podatke jednostavan i da bi menadžment ove ustanove u kratkom roku trebalo da ih dostavi.

Predsjednica Sindikata dodaje da je, u cilju nagrađivanja, potrebno analizirati količinu posla koji ima svaki ljekar jer ne rade svi istim kapacitetom već su neke intervencije zahtjevnije od drugih.

“Mjerljivost nije ista jer postoje neke intervencije koje su mnogo komplikovanije, složenije, pa i jedna je dovoljna u odnosu na dvadeset drugih. I to se mora izanalizirati, očekujem da u julu mjesecu sjednemo i razgovaramo”, istakla je Krivokapić i dodala da iz Ministarstva zdravlja još uvijek nemaju povratnu informaciju kada je riječ o povećanju zarada.

Sindikat je tražio povećanje plata u prosjeku oko 180 eura u naredne dvije godine, tako što bi se koeficijenti složenosti za zarade povećali doktorima medicine na 14, specijalistima na 16 i supsecijalistima na 18.

Related Post

Ostavi komentar