Mikrobiološkim analizama kanila koje su povučene iz upotrebe nijesu pronađene bakterije koje su uzročnici piogenih infekcija, saopšteno je juče iz Ministarstva zdravlja koje je najavilo dodatnu superanalizu sterilnosti.

Podsjetimo, nakon što su ljekari u kotorskoj bolnici posumnjali da su braunile za davanje infuzije zaražene bakterijom stafilokoka, nadležni su povukli iz upotrebe sve kanile koje su nabavljene iz Indije.

U Institutu za javno zdravlje su, kako su kazali iz zdravstvenog resora, završene mikrobiološke analize kanila koje su prethodne sedmice povučene iz upotrebe zbog sumnje na nezadovoljavajući kvalitet i narušenu sterilnost.

“Mikrobiološkim analizama nisu pronađene bakterije koje su uzročnici piogenih infekcija, a zbog čijeg mogućeg prisustva je uspostavljena sumnja na kvalitet”, piše u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Sa ciljem donošenja konačne odluke o upotrebi predmetnih serija intravenskih kanila, osim analiza urađenih u Institutu za javno zdravlje, dodatna superanaliza sterilnosti će, po zahtjevu Ministarstva zdravlja i formirane Radne grupe, biti urađena u jednoj od akreditovanih nacionalnih kontrolnih laboratorija u regionu, sa kojima sarađuje Agencija za ljekove i medicinska sredstva.
Kako se navodi, proizvođač kanila je, u skladu sa zakonom, započeo postupak slanja uzoraka u neku od nezavisnih laboratorija u svrhu provjere kvaliteta predmetnih serija kanila.

“Retrospektivnom analizom medicinske dokumentacije pacijenata kod kojih su korišćene ove kanile nisu pronađeni dokazi koji bi ukazivali na povećanje učestalosti neželjenih događaja koji bi se mogli povezati sa upotrebom kanila”, navodi se u saopštenju.

Institut za javno zdravlje nije registrovao povećanje prijavljivanja slučajeva intravaskularnih infekcija, niti lokalnih infekcija na mjestu primjene.

“S obzirom da su iste serije proizvoda distribuirane i u drugim državama regiona, ni u njima nisu zabilježene primjedbe i sumnje vezane za kvalitet, odnosno sterilnost proizvoda”, dodaje se u saopštenju.

Ističe se da će nadzor nad simptomima i znacima svih infekcija i zaraznih bolesti u svim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori do daljnjeg ostati pooštren.

Ostavi komentar