Pravilna ishrana je izuzetno važna u prevenciji nastanka hemoroida, ali i u liječenju, bez obzira na fazu bolesti. Da bi se sprečio zatvor, a samim tim i hemoroidi, kao jedan od uzroka nastanka hemoroida, treba da unosite mnogo vlaknastih materija i najmanje dva litra tečnosti.

Šuljevi su proširene vene u predelu anusa, tj. čmara. Kad oteknu, izgledaju poput kesica koje se zovu hemoroidni čvorovi. Mogu da se jave u bilo kom životnom dobu, a prvi simptomi najčešće između 20. i 30. godine. Dugotrajno sjedenje ili slaba fizička aktivnost udruženi s nepravilnom ishranom najbitniji su faktori rizika za nastanak bolesti, a hronični zatvor i naprezanjem tokom pražnjenja značajno pogoršavaju tegobe.

Za nastanak bolesti bitni su i nasljedni faktor i dugotrajno sjedenje. Opak, glavni krivci za pojavu hemoroida kod žena su genetska predispozicija, venska insuficijencija, trudnoća i naprezanje na porođaju, prekomjerna težina, zatvor i poremećaj hormonske ravnoteže.

Ovo hronično oboljenje ima četiri stadijuma. U prvom se najčešće javljaju blage tegobe poput svraba u predelu čmara, dok se u drugom javljaju bol i krvarenje. Krv je svjetlocrvene boje i obično se javlja poslije pražnjenja. Treći A stadijum prati ispadanje hemoroida pri stajanju ili pražnjenju creva i njihovo spontano vraćanje, a kod tipa B, šuljevi se ne povlače sami. Hemoroidi četvrtog stadijuma su uvijek upaljeni i ni na koji način ne mogu da se vrate u anus.

Lečenje hemoroida zavisi od stepena oboljenja. U prvog stadijumu pacijentu preporučuje se korišćenje masti i krema protiv hemoroida, pojačana higijena i dijetetski režim ishrane. Kod drugog se koriste čepići i masti, u trećem se piju i lijekovi, a u četvrtom, najtežem stadijumu, pribjegava se operaciji.

Terapija iz tanjira

Pravilna ishrana je izuzetno važna u prevenciji nastanka hemoroida, ali i u liječenju, bez obzira na fazu bolesti. Da bi se spriječio zatvor, kao jedan od uzroka nastanka hemoroida, treba da unosite mnogo vlaknastih materija i najmanje dva litra tečnosti.

– Voda je najbolji prirodni omekšivač stolice i pomaže kod konstipacije.

– Integralni hljeb, žitarice, svježe voće i sve vrste povrća sprečiće nastanak zatvora.

– Jabuke, cvekla i brokoli ubrzavaju varenje zahvaljujući vlaknastim materijama.

– Namirnice bogate vitaminom K, poput povrća zelene boje, mahunarke i jaja stimuliše zgrušavanje krvi.

– Jedna do dvije supene kašike hladno cijeđenog lanenog ulja dnevno omekšava stolicu.

– Čaj od ruzmarina jača zidove krvnih sudova, samim tim i hemoroidnih vena.

Šta se ne preporučuje

Pošto od hemoroida boluje samo čovjek, ta činjenica pokazuje da naše loše navike u ishrani imaju vodeću ulogu u nastanku ovog poremećaja. Ukoliko patite od ovog oboljenja, izbjegavajte:

– Prženu, masnu hranu, jer izaziva zatvor.

– Proizvode od bijelog brašna, jer izazivaju nadimanje i otežavaju pražnjenje.

– Rafinisana ulja i margarin

– Kafu, jer kofein može da izazove širenje krvnih sudova.

– Gazirane napitke i alkohol, koji može da dovede do širenja hemoroidnih vena.

– Ljute papričice, kari, šafran i crni biber, jer iritiraju crijeva i sluzokožu anusa.

Ostavi komentar