Već tokom prve nedjelje septembra registrovano je devet slučajeva sa simptomima nalik gripu, a kako su DN kazali iz apoteke Montefarm, vakcine protiv gripa, njih 18.580, stižu do kraja mjeseca.

Tender za nabavku vakcina protiv gripa raspisan je 23. juna pri čemu je naručeno 18.580 vakcina, koje stižu krajem septembra, u vrijednosti od 47.379 eura, saopšteno je Dnevnim novinama iz Zdravstvene ustanove Apoteke Crne Gore Montefarm”

Da su one prijeko potrebne, govori podatak Instituta za javno zdravlje (IJZ), prema kojem je već tokom prve sedmice septembra registrovano devet pacijenata sa simptomima gripa.

Registrovanje obolijevanja od bolesti sličnih gripu (ILI) se vrši tokom cijele kalendarske godine, međutim sezona intenzivnijeg praćenja gripa na sjevernoj hemisferi kreće tek od 40. sedmice tekuće godine. Tokom 35. sedmice (31.8 3.9.) uvidom u elektronsku bazu Primarne zdravstvene zaštite vidi se da je u Crnoj Gori registrovano devet osoba koje su imale kliničku sliku sličnu oboljenju gripa”, saopšteno je Dnevnim novinama iz Instituta.

MOGUĆA I EPIDEMIJA

U ovoj zdravstvenoj ustanovi napominju da se u ovom trenutku ne može predvidjeti kakva nas sezona gripa očekuje.

Grip predstavlja specifično virusno oboljenje respiratornog sistema, koje pored drugih karakteristika karakteriše kako klinička tako i epidemiološka nepredvidljivost. Ne postoji naučno zasnovana metodologija kojom bi se prije početka sezone obolijevanja od virusa gripa mogao predvidjeti intenzitet obolijevanja, tok i ishod sezone. Grip se svake godine javlja sezonski, za sjevernu hemisferu intenzivnije obolijevanje se javlja u kasnu jesen, zimu i rano proljeće. Grip se u ovom periodu godine javlja kako sporadično, tako i u manjoj ili većoj epidemijskoj formi. Sezona praćenja kreće od 40. sedmice tekuće godine i traje do 20. sedmice sljedeće, pri čemu se tačno vrijeme intenzivnijeg obolijevanja i eventualna pojava epidemija ne može predvidjeti”, objašnjavaju u IJZ.

VAKCINA JEDINA PREVENCIJA

Kako napominju, vakcinacija protiv gripa predstavlja jedinu specifičnu mjeru prevencije obolijevanja od virusa gripa (influence). S obzirom na dominantno respiratorni put širenja sve druge mjere prevencije imaju ograničen učinak.

“Vakcinacija je predviđena licima starijim od šest mjeseci života koji imaju hronična oboljenja disajnih puteva i plućnog parenhima, kardiovaskularnog sistema (srca i krvnih sudova) i bubrega, oboljelim od metaboličkih poremećaja (npr. šećerne bolesti), licima sa različitim stepenom smanjenja imuniteta odnosno licima oštećenog imuniteta uključujući i lica sa HIV/AIDS-om kao i primaoce transplatata”, predočili su u IJZ.

Takođe, kako su naveli, vakcinacija je predviđena i za hronično oboljela lica smještena u stacionarima, lica koja žive u objektima za kolektivni smještaj, lica starija od 65 godina života, kao i za zdravstvene radnike i saradnike.

“Pored toga, SZO preporučuje i vakcinaciju trudnica (potrebno je prethodno obaviti konsultaciju sa ginekologom koji prati trudnoću) i sve djece uzrasta od šest mjeseci do navršenih pet godina (posebno uzrasta od šest mjeseci do navršene dvije godine)” dodaju u IJZ.

Ne postoji naučno zasnovana metodologija kojom bi se prije početka sezone obolijevanja od virusa gripa mogao predvidjeti intenzitet obolijevanja, tok i ishod sezone. Grip se svake godine javlja sezonski, za sjevernu hemisferu intenzivnije obolijevanje se javlja u kasnu jesen, zimu i rano proljeće. Grip se u ovom periodu godine javlja kako sporadično, tako i u manjoj ili većoj epidemijskoj formi

Related Post

Ostavi komentar