Ruke su pune bakterija i dodirivanjem osjetljivih djelova tijela rizikujemo  moguće infekcije i bolesti. Iako je ponekad teško riješiti se loših navika.

Ponekad ruke kao da imaju svoje vlastite misli: lutaju po licu i vratu, dodiruju slučajne predmete na stolovima na poslu, kao i kvake ili ograde na kojima je veliki broj bakterija. No ruke su pune bakterija, a dodirivanjem određenih djelova tijela možemo potaknuti određene infekcije ili  povećati broj tih bakterija.

Lice

Budući da su ruke pune bakterija, dodirivanjem lica prenosimo ih na tu osjetljivu kožu. I ne samo to, tako prenosimo i alergene te prljavštinu s ruku. Na taj način prljmo kožu lica i utičemo  na cjelokupno zdravlje, objasnila je dr. Ava Shamban za portal Little Things.

Usta

Između trećine i četvrtine bakterija u tijelu prenese se s prstiju na usta, otkrilo je istraživanje objavljeno u Journal of Applied Microbiology. Najčešće ljudi usta dodiruju tokom čitanja ili pisanja, a te bi se navike trebalo riješiti.

Otvorene rane na tijelu

Budući da su ruke pune bakterija i alergena, diranje otvorenih rana je jako loša ideja. Ako imate flaster ili gazu koji treba promijeniti, prije toga operite ruke.

Nosna šupljina 

Sama nosna šupljina ima puno dobrih bakterija, no guranjem prstiju u nos u nju prenosimo nepoznate bakterije na to područje. To može izazvati infekcije i loše uticati  na “udomaćene” bakterije, objasnila je dr. Zara Patel.

Stražnjica 

Stražnjica je mjesto na kojoj je često prisutna E. Coli i druge nimalo bezazlene bakterije. Nakon bilo kakvog približavanja ruku pozadini, obavezno dobro operite ruke.

Oči 

Konjunktivitis (upala očne spojnice) je direktna posljedica prenosa virusa i bakterija u oko. Oči su same po sebi jako osjetljive, kao i koža oko očiju, pa je najbolje da, čak i u slučaju jakog svraba, probajte što manje da dodirujete  oči.

Unutrašnjost uha 

Uši su, najvećim dijelom sistem koji se sam čisti, a guranje prstiju ili bilo kakvih drugih oštrih stvari u uho može izazvati oštećenje delikatne unutrašnjosti  i izazvati infekciju.

Ostavi komentar