Ako vam je hladno zato što je temperatura pala za 10-ak stepeni u samo jednom danu – to je savršeno normalno, no ako se tresete dok je svima oko vas ugodno – to može biti indikator zdravstvenih problema.

Za žene je uobičajeno da im je hladnije, za što je djelomično kriva psihologija i veća osjetljivost na uslove koji mogu doprinijeti hladnoći, kaže doktorica Holi Filips. No svejedno provjerite da jedan od ovih razloga nije krivac za to što se stalno smrzavate.

Premršavi ste

Niska težina, tačnije kad vam je BMI (indeks tjelesne mase) 18.5 ili niži može značiti da vam je automatski hladnije. Kad ste mršavi nedostaje vam odgovarajući nivo tjelesne masti koji bi vas ‘izolovao’ od hladne temperature. Isto tako, kako bi održavali tako nizak BMI, to znači da ste ili drastično smanjili unos hrane ili ne jedete skoro ništa. A kad preskačete kalorije, usporavate metabolizam, što znači da on ne proizvodi dovoljno tjelesne toplote.

Poremećaj štitne

Dodajte intoleranciju na hladno dugoj listi zdravstvenih problema koje možemo zahvaliti onoj žlijezdi u vratu nalik leptiru. “Ako vam je uvijek hladno to znači da vas muči hipoterioza, što znači da vaša štitna ne luči dovoljno hormona”, objašnjava dr. Filips. A bez ispravnog nivoa ovog hormona, usporava vam se metabolizam, te spriječava ‘motor’ vašeg tijela da proizvodi dovoljnu količinu odgovarajuće topline. Drugi znakovi ove tegobe su: proređivanje kose, suva koža i slabost.

Anemija

Nizak nivo gvožđa najčešći je razlog hroničnog osjećaja hladnoće. Gvožđe je naime ključni mineral koji pomaže crvenim krvnim zrncima da prenose kiseonik kroz tijelo, što znači i da dovode toplotu i druge hranjive sastojke u svako zrnce našeg sistema. Bez dovoljno gvožđa, crvena krvna zrnca ne mogu učinkovito raditi svoj posao, a vama je hladno i drhtite.

Loša cirkulacija

ko su vam stopala i ruke uvijek hladne, no ostatak tijela vam je ugodne temperature, imate problema s krvotokom, tj. zbog određenog problema krv ne dolazi do ekstremiteta. Srčano-arterijska oboljenja mogla bi biti uzrok tome, jer ovo ukazuje na to da srce ne pumpa vašu krv učinkovito, ili blokada arterija spriječava krv da dođe do vaših prstiju. Inače, na cirkulaciju itekako loše utiče pušenje.

Manjak sna

Nedostatak sna može opustošiti vaš nervni sistem i unazaditi vaše mehanizme regulacije u mozgu, koji utiču na tjelesnu temperaturu. Nije još potpuno jasno zbog čega se ovo događa, iako istraživanja sugerišu da se zbog nedovoljno sna smanjuje aktivnost u hipotalamusu, dijelu mozga odgovornom i za regulisanje tjelesne temperature.

Rani znak dijabetesa

Dijabetes koji se ne kontroliše može uzrokovati stanje nazvano perifera nefropatija, što je konstantni napad na živce koji osiguravaju osjećaj u vašim rukama i nogama, kaže dr. Rohr.

“Kad se ovo razvije, možete osjećati utrnulost i ponekad bolove u rukama i nogama, a budući da su ti živci odgovorni i za slanje poruke vašem mozgu u vezi osjećaja temperature, vaše ruke i noge mogu takođe biti hladne”, prenosi Express.

Dijabetička nefropatija razvija se postepeno, pa možete biti potpuno nesvjesni njenog postojanja. Ali ako bolujete od dijabetesa, ili imate simptome bolesti (prva tri su obično učestala uriniranje, osjećaj umora i povećana žeđ), posjetite ljekara.

Nedostatak vitamina

Zimomornost može uzrokovati nedostatak vitamina B12, koji se može naći u namirnicama životinjskog porijekla, te ima veliku ulogu u smanjivanju osjećaja hladnoće.

“Tijelo treba vitamin B12 kako bi proizvodio crvena krvna zrnca koje nose kiseonik kroz naš sistem. A kad imate manjak ovog vitamina, možete se susresti s anemijom, smanjenim brojem eritrocita, te na kraju – hladnoćom”, objašnjava Mun.

Ostavi komentar