Zimske bebe imaju veći rizik da dožive moždani udar kasnije u životu, navodi se u studiji koju su radili stručnjaci sa Univerziteta u Pennsylvaniji.

Razlog je taj što su njihove majke tokom prvog tromjesečja izložene zagađenom vazduhu, a utvrđeno je da je ovakvo izlaganje povezano s razvojem nepravilnih otkucaja srca koji mogu smanjiti dotok krvi u mozak.

Osobe koje su rođene na jesen rjeđe obolijevaju od dijabetesa jer su njihove majke u prvom tromjesečju izložene suncu koji povećava nivo vitamina D. Ovaj vitamin jača imuni sistem, a izlaganje suncu tokom posljednje faze trudnoće sprječava razvoj autoimunih bolesti, kao što je dijabetes.

“Istraživanje pokazuje koliko okolni faktori, uključujući socio faktore kao što je relevantna starosna dob, utiču na razvoj dječijih bolesti”, kazala je rukovodioc studije Mary Regina Boland.

U istraživanju su analizirani zdravstveni kartoni 10,5 miliona ljudi u SAD-u, Južnoj Koreji i Tajvanu. Tražili su vezu bolesti s rođenjem mjeseca osobe. Rezultati su pokazali da bebe rođene između decembra i marta imaju veći rizik od nepravilnih otkucaja srca koji dovode do moždanog udara, dok bebe rođene na jesen imaju manji rizik da obole od dijabetesa 2.

Related Post

Ostavi komentar