Na javni poziv za umrežavanje privatnih apoteka u javni zdravstveni sistem javile su se 172 apoteke iz 63 privrednih društava, saopšteno je iz Fonda za zdravstveno osiguranje.

“Na javni poziv su se odazvale 172 apoteke iz 63 privrednih društava, ali to ne znači da će sa svima njima biti potpisan ugovor. U narednom periodu će Komisija Fonda utvrditi koje od njih ispunjavaju uslove za potpisivanje ugovora, a osim toga slijedi procedura kako bi se obezbijedili svi tehnički da bi se ljekovi na recept podizali u privatnim apotekama”, objasnili su u Fondu.

Informatička podrška i obuka

Kako je direktor Fonda zdravstva Sead Čirgić rekao ranije za Dnevne novine, procedura, između ostalog, podrazumijeva obezbjeđivanje informatičke podrške i obuku farmaceuta za korišćenje programa. Nakon toga slijedi sama realizacija – s receptom u privatne apoteke, što će, kako očekuju biti krajem septembra.

Čirgić je istakao da će ovaj sistem pružiti puno pogodnosti građanima.

“Za građane znači veća dostupnost u ostvarivanju prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja”, rekao je Čirgić.

Vlada je na sjednici 12. jula usvojila Odluku o dopuni Odluke o mreži zdravstvenih ustanova kojom se građanima omogućava da uz recept ljekove dobiju i kod apoteka čiji je osnivač drugo pravno i/ili fizičko lice, sa kojom Fond za zdravstveno osiguranje zaključi ugovor. To znači da će recept koji je propisan od izabranog doktora, osim u 53 apoteke “Montefarma”, moći da se realizuje i u više od 250 apoteka, koje imaju mogućnost da zaključe ugovor sa Fondom.

“Ovom odlukom se otvara prostor za jednaku utakmicu jer će imati jedinstvene cijene za sve i tržište će biti uređeno. Vlada je privatnim apotekama omogućila da, ukoliko žele, mogu da uđu u ugovorni odnos sa Fondom, ali Fond prvo mora raspisati konkurs. Oni su sada pravno izjednačeni”, kazali su DN iz resora Kenana Hrapovića.

Rok produžen zbog tehničkih pitanja

Hrapović je u više navrata najavljivao da će ljekove na recept građani moći da uzimaju u privatnim apotekama od jula ove godine. Ipak, kako su DN objasnili iz Ministarstva zdravlja, rok je produžen zbog tehničkih pitanja.

“Bilo je neophodno prilagođavanje softvera koje je moralo da se uradi zato što treba da nastupi nova lista ljekova. Nije bilo tehnički izvodljivo, uz svu dobru volju i tehničke kapacitete koji su bili angažovani da bi se to sprovelo”, naveli su iz Ministarstva.

Inače, građani su ljekove na recept mogli da uzimaju u privatnim apotekama i 2015. godine kada je Vlada realizovala projekat “Sa receptom i u privatne apoteke”.

Zbog nedostatka novca realizacija projekta je, međutim, prekinuta nakon pola godine. Toliko je bilo potrebno privatnim apotekama da potroše sredstva koje je za realizaciju projekta planirao Fond za zdravstveno osiguranje.

Građani su tada zamjerali da su privatnici odbijali da im izdaju ljekove na recept, te da su im često nudili zamjenu za prepisani lijek.

Ministar zdravlja koji je tada bio na čelu Fonda zdravstva kaže da je taj projekat ipak pokazao određeni uspjeh.

Related Post

Ostavi komentar