Klinički centar u posljednjih šest godina napuštilo je 36 ljekara, ali većina njih nije otišla zbog angažmana u drugoj državi, već su ostali u zdravstvenom sistemu Crne Gore, u privatnom sektoru i njima su, poručio je u intervjuu za Pobjedu direktor Kliničkog Jevto Eraković, otvorena vrata ove ustanove.

Zdravstveni radnici neopravdano su etiketirani da su podložni korupciji, kategoričan je naš sagovornik i ističe da se moraju eliminisati predrasude kako se samo ,,preko veze“ može dobiti kvalitetna zdravstvena usluga.

POBJEDA: U proteklih nekoliko mjeseci u Kliničkom centru, na planu nabavke opreme, urađeno je dosta – počeo je sa radom magnet, linearni akscelerator… Kada očekujete da će biti postavljena oprema za HLA laboratoriju (u kojoj se obavljaju neophodne analize prije transplantacije)?

ERAKOVIĆ: Oprema za HLA laboratoriju je stigla i u toku su građevinski radovi. Očekujem da će biti instalirana najkasnije do februara, a sa radom početi već na proljeće. To je potpuno novi segment rada Kliničkog centra koji će biti važan za transplantacionu medicinu, a koja predstavlja izazov za svaki zdravstveni sisitem. Svakako će nam značiti i u smislu populacionog HLA gdje ćemo otprilike znati predispozicije Crnogoraca od obolijevanja od određenih bolesti. Vođa projekta je medicinska direktorka Kliničkog dr Marina Ratković. Njen tim edukovan je kroz projekat koji se radi sa Ministarstvom nauke. Oni su se duže vrijeme edukovali u Hrvatskoj.

POBJEDA: Sindikat doktora medicine u više navrata upozoravao je da je oko 100 ljekara u posljednjih četiri godine napustilo javno zdravstvo, te da je odliv posljedica zanemarivanja godinama unazad. Što Vi mislite i imate li plan kako spriječiti odliv kadra?

ERAKOVIĆ: Svakako da odlazak bilo kojeg ljekara iz Kliničkog centra predstavlja veliki problem, ali za šest godina, prema našim podacima otišlo je 36 doktora. Većina njih ostala je u zdravstvenom sisitemu Crne Gore, da li u privatnoj ordinaciji ili su sami pokrenuli privatnu praksu kako bi ostvarili bolje benefite ili lakše uslove rada.

Odliv ljekara problematika je koja je prisutna u svim zemljama Jugoistočne Evrope. Kada je u pitanju odlazak iz Kliničkog to je, takođe, i potvrda rada i kvaliteta, jer su to ljekari koji bez ikakvog problema mogu da zauzmu pozicije u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi u Evropi. Vrata Kliničkog centra uvijek će biti otvorena kvalitetnim doktorima. Do sada smo od ljekara koji su otišli u privatni sektor sedmoro angažovali honorarno tamo gdje su bili deficitarni kadrovi, a sve kako bismo ispunili očekivanja i potrebe pacijenata do dolaska specijalista.

POBJEDA: Nedavno ste saopštili da će u naredne četiri godine u Klinički centar sa specijalizacije doći više od 200 mladih ljekara. Da li su oni adekvatna zamjena iskusnim doktorima?

ERAKOVIĆ: Naravno da doktor koji završi specijalizaciju nije odmah spreman da preuzme svu odgovornost koju zahtijeva pozicija na koju stupa, ali jeste značajan procenat.

Dolazak više od 200 ljekara u naredne četiri godine svakako će donijeti ogroman kvalitet u radu Kliničkog centra, jer su to mladi doktori koji prate savremene trendove, edukacije, a koje ćemo i mi stimulisati sa dodatnim kursevima i usavršavanjima.

Ostavi komentar