Popili ste lijek protiv glavobolje, a onda shvatili da mu je istekao rok? Da li ste ugrozili zdravlje? Evo šta kaže ljekar!

Nezgodna situacija sa kojom su se mnogi od nas suočili barem jednom! Sigurno ste se zapitali šta rok trajanja na tabletama uopšte znači, odnosno da li one nakon isteka roka prestaju da djeluju ili mogu da vam ugroze zdravlje?

“Po zakonu, proizvođači lijekovi imaju obavezu da na svoje proizvode, tj. lijekove, odštampaju datum roka trajanja”, kaže dr Margarita Ror.

“Taj datum zapravo predstavlja datum do kada proizvođač garantuje da su lijekovi bezbjedni i da djeluju u svom punom potencijalu”.

Dr Ror kaže da zapravo postoji veoma malo naučnih dokaza da bi lijek kojem je istekao rok trajanja mogao da bude toksičan i da vam ugrozi zdravlje, kao što bi to mogle namirnice kojima nakon isteka roka trajanja.

“Lijek uglavnom samo postaje manje djelotvoran nakon isteka roka trajanja, ali još uvjek se ne zna koliko se tačno smanjuje djelotvornost kada prođe neko vrijeme od isteka roka”, kaže dr Ror.

Ipak, trebalo bi da budete oprezni jer je datum isteka roka na nekim lijekovima važniji nego na nekim drugim lijekovima.

“Insulin i nitroglicerina su poznati po tome što brzo gube svoju djelotvornost i zato ih nikako ne bi trebalo konzumirati nakon isteka roka”, kaže dr Ror.

Osim toga, antibiotike u tečnom stanju takođe ne bi trebalo konzumirati nakon isteka roka trajanja jer nisu tako stabilni kao oni u pilulama, kao ni neke injekcije.

Norepinefrin, na primjer, koji se koristi u kontrolisanju visokog krvnog pritiska, trebalo bi da bacite ako primetite bilo kakvu promenu boje, dodaje doktorka.

Imajte na umu da je važno i za šta je koji lek, naglašava dr Ror.

“Ako pijete lijek koji sprečava stvaranje krvnih ugrušaka ili neki lijek protiv napada, veoma je važno da tom lijeku nije istekao rok trajanja, kako bi djelovao u svom punom potencijalu”.

Onda, da se vratimo na lijek protiv glavobolje… Ako ste već popili lijek kojem je istekao rok, sve su šanse da vam ništa neće biti, jedino što će možda biti “blaži”, odnosno imaće smanjeno djelovanje.

Dakle, budite mirni u tom smislu, ali ipak je pametno da uvjek provjerite rok trajanja lijeka pijre nego što ga popijete jer se sa lijekovima svakako ne treba igrati.

Related Post

Ostavi komentar