Smatralo se da su osobe koje se žale na hronični umor i koje duže spavaju zapravo lijenje osobe, ili pak da su depresivne.

Klinička studija dokazala je, međutim, da je riječ o virusnoj infekciji virusom koji po svojim osobinama podsjeća na virus HIV (virus koji izaziva sidu).

Džudi Mikovič (Judy Mikovits), direktor centra za istraživanje neuroimunih bolesti, jedna od glavnih autora ove studije, ispitivala je 101 osobu koja je patila od hroničnog umora. Kod svih ispitanika nađeno je da su inficirani retrovirusom poznatim pod imenom XMRV. Šanse da se taj virus slučajno nađe kod ovih osoba bio je izetno mali, što je dokazano odustvom ovog virusa u kontrolnoj grupi u kojoj su bile osobe koje nisu patile od hroničnog umora.

Ovaj virus napada neke dijelove imunog sistema do kojih stiže putem krvi ili drugih tjelesnih tečnosti. Za razliku od HIV-a, koji napada svakoga sa kim dolazi u kontakt, XMRV virus oštećuje samo one osobe koje imaju fiziološku ili genetsku predispoziciju. Smatra se da milioni ljudi nose ovaj virus i da nemaju nikakve simptome.

Mikovič smatra da ovaj virus može da napadne mehanizme koji učestvuju u stvaranju crvenih krvnih zrnaca (eritrocita), koji su glavni nosioci kiseonika u našem organizmu. Samim tim, transport kiseonika nije adekvatan, a najosjetljiviji organ na nedostatak kiseonika je mozak. Kanadski naučnik Mark-Andre Langloa (Marc-Andre Langlois) iz Instituta za zdravstveno istraživanje i ekspert za retroviruse na Univerzitetu u Otavi, kaže da je sve više bolesti, kao što je na primjer rak prostate, na neki način povezano sa ovim virusom.

“Ono što je dobro u cijeloj situaciji jeste činjenica da se infekcija retrovirusom može liječiti. U tom smislu, najveća je zasluga istraživača koji su se posljednjih 20 godina bavili pitanjem liječenja side. Umjesto da osobe koje pate od hroničnog umora liječimo antidepresivima, počećemo da im dajemo lijekove protiv retrovirusa”, kazao je on.

U Kanadi je dijagnostikovano 340.000 osoba koje boluju od hroničnog umora. Simptomi su izraženi u vidu umora, gubitka pamćenja i koncentracije, neobjašnjivih bolova u mišićima i zglobovima, glavobolje, nesanice i vrlo jakog umora posle fizičkog i psihičkog napora.

Osim tjelesnim tečnostima, virus se može prenijeti i transfuzijom krvi. Ne mora da znači da krv koja nije zaražena HIV virusom ne sadrži XMRV virus. Potrebna je velika opereznost prilikom transfuzije krvi.

Neki lijekovi koji deluju na HIV imaće pozitivan efekat na osobe koje boluju od hroničnog umora. Pošto se ti lijekovi već nalaze na tržištu, neće biti potrebno ponovno kliničko testiranje.

Related Post

Ostavi komentar