Stalno preskakanje obroka negativno utiče na vaše zdravlje, od povećanja tjelesne težine do izgladnjavanja.

Skoro svima nama se dešava da preskočimo obrok ili dva. Neko ko pokušava da izgubi težinu jede manje obroka tokom dana. Drugi su prezauzeti ili kasne i nemaju vremena za obrok. Postoje i oni koje dijeta vodi u krajnost, pa izbjegavaju da uopšte jedu.

Važno je napomenuti da tijelo ne razumije razliku između gladovanja ili preskakanja obroka. To znači da telo reaguje na isti način kada ne dobije dovoljno izvora energije. Evo šta se dešava sa našim tijelima kada preskočimo obrok.

Metabolizam usporava

Najprije, šta je metabolizam? To je proces u telu pri kojem se hrana pretvara u energiju. Čak i kad fizički ne radimo ništa, tijelo još uvjek funkcioniše – cirkulacija krvi, disanje i slično, i za ove aktivnosti potrebna je energija koja potiče od hrane.

Preskakanje obroka signalizira tijelu da nema dovoljno hrane ili izvora energije, a tijelo reaguje spuštajući brzinu metabolizma kako bi sačuvalo izvore goriva. Tijelo će sačuvati dodatne kalorije iz sljedećeg obroka kako bi izbeglo nedostatak izvora energije.

U osnovi, kada metabolizam uspori, hrana koja se pojede se ne „koristi“ tako efikasno. Od pomoći pri tome je konzumiranje izbalansiranih obroka kako bi se metabolizam u tijelu zadržao na normalnom nivou.

Takođe pomaže prava količina sna (7-9 sati) i konzumiranje puno vode.

Prejedanje i prekomjerna težina

Kada preskočimo obrok i postanemo zaista gladni, naš sljedeći obrok pretvara se u gozbu – težimo da pojedemo više. Nekoliko studija je povezalo povećanje tjelesne težine sa preskakanjem obroka (naročito doručka).

Kada je tijelo lišeno hrane, mozak će biti na visokom nivou uzbune u potrazi za bilo kojom hranom i žudjeće za visokokaloričnom (nezdravom) hranom. Kod sljedećeg obroka, tijelo čuva dodatne kalorije iz hrane kao instinkt za preživljavanje, jer nije sigurno kada će ponovo dobiti hranu. Dodatne kalorije koje se ne iskoriste se pretvaraju u masnoću.

Neraspoloženje zbog gladi

Bijes zbog gladi je stvaran. To je osećaj kada je neko toliko gladan da ga to čini ljutim i frustriranim. To je zato što se nivo šećera u krvi našeg tijela smanjuje kada preskačemo obroke. Naš mozak funkcioniše na glukozi i kada mozak ne primi dovoljno goriva, dovodi tijelo u režim gladovanja i oslobađa hormone stresa. Ovo je isti razlog zbog kog se teže fokusiramo kada smo gladni. Mozak ima malo goriva i donosi odluku o najboljem načinu korišćenja preostale energije. Postajemo ćudljiva i razdražljiva verzija nas samih.

Na kraju krajeva, preskakanje obroka na redovnoj osnovi uzima danak u našim tijelima. Okreće se protiv nas, a mi se u osnovi lišavamo hrane. Ako pokušavate da izgubite težinu, obavezno jedite prave porcije zdravih obroka tokom cijelog dana, spavajte, vježbajte i uzimajte puno vode.

Related Post

Ostavi komentar